Kampen mot barnadödligheten i världen måste gå snabbare. Annars kommer inte millenniemålet om att minska barnadödligheten med två tredjedelar till 2015 att uppnås. Med nuvarande takt kommer målet inte att nås förrän 2028, visar en ny rapport från UNICEF.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 09 13
Uppdaterad |
2013 09 13
Millenniemål i fara - 35 miljoner barn riskerar att dö
Där framgår att priset för världens passivitet blir oerhört högt. Så många som 35 miljoner barn under fem år riskerar att dö av orsaker som hade kunnat förebyggas mellan 2015 och 2028, om inte takten och insatserna ökar.
Men rapporten visar samtidigt att det går att åstadkomma dramatiska resultat när det gäller barns överlevnad. Mellan 1990 och 2012 har antalet dödsfall bland barn under fem år sjunkit från 12,6 miljoner till 6,6 miljoner per år. Samtidigt är det fortfarande runt 18.000 små barn som dör varje dag av orsaker som enkelt hade kunnat förbyggas med vaccin, näring och grundläggande sjukvård.
– Kunskapen och tekniken finns där, och vi vet hur vi kan skynda på framstegen. Men det är bråttom nu. Barns överlevnad hänger på att förändringarna sker snabbare, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.
Rapporten visar att stora minskningar i barnadödlighet är möjliga att genomföra i alla delar av världen, även i låginkomstländer. Faktum är att några av världens allra fattigaste länder står för de största framstegen. Låginkomstländerna Bangladesh, Etiopien, Liberia, Malawi, Nepal och Tanzania har redan fått ner sin barnadödlighet med två tredjedelar jämfört med 1990, och har därmed uppnått millenniemålet i förtid.
I länder söder om Sahara i Afrika fortsätter utvecklingen i en positiv riktning. Östra och södra Afrika har årligen lyckats minska sina mycket höga dödstal med drygt fem procent under de senaste sju åren.
Så är däremot inte läget i västra och centrala Afrika, där framstegen går betydligt långsammare, särskilt i de konfliktdrabbade länderna. Samtidigt har regionen de allra högsta dödstalen – nära vart åttonde barn dör innan sin femte födelsedag.
Fem länder står ensamma för runt hälften av alla dödsfall bland barn under fem år: Indien, Nigeria, Demokratiska Republiken Kongo, Pakistan och Kina.
Lunginflammation, diarré och malaria orsakar många av dödsfallen bland barn. Varje dag är det 6000 barn under fem år som dör av dessa orsaker. Undernäring bidrar ofta till den dödliga utgången. Komplikationer i samband med förlossningen är ytterligare en vanlig dödsorsak.
Den första månaden i ett barns liv är den mest känsliga och sårbara. Under 2012 var det nära tre miljoner bebisar som dog under den första månaden, i de flesta fall av orsaker som enkelt hade kunnat förebyggas.
Rapporten framhåller att det krävs omedelbara insatser på en rad områden för att påskynda utvecklingen. Det kan till exempel handla om utbyggd mödra- och barnhälsovård, näringstillskott, behandling av diarrésjukdomar och ökad tillgång till rent vatten och toaletter.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.