Tre månader efter jordbävningen i Ecuador har antalet fall där människor smittats av zikaviruset ökat tolvfaldigt – från 92 till 1 106 fall. 80 procent av fallen har rapporterats i de jordbävningsdrabbade områdena. Kvinnor är värst drabbade och oron är nu stor bland gravida i landet.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2016 07 20
Uppdaterad |
2016 07 20
Kraftig ökning av zikaviruset i Ecuador
I Ecuador har kvinnor i åldrarna 15-49 år drabbats värst och utgör 509 av fallen. Zikaviruset tros kunna orsaka fosterskador , men i Ecuador har hittills inga barn fötts med mikrocefali – vilket innebär att barn föds med för små huvuden då hjärnan inte växer som den ska. 73 fall har dock rapporterats där gravida smittats. En av dem är Yadira, 19 år, som fick veta att hon bar på viruset när hon var i vecka 39.
Yadira Zambrano fick veta att hon bar på zikaviruset när hon var gravid med sonen Elias. Foto: © UNICEF/Troppoli
– Jag blev så orolig, jag började gråta och visste inte vad jag skulle göra, säger Yadira.
I slutet av maj födde hon sonen Elias och som tur är fanns inga tecken på mikrocefali eller andra neurologiska komplikationer. Hälsoministeriet följer upp alla nyfödda och Elias kommer att få gå på fler kontroller för att säkerställa att han är frisk.
UNICEF samarbetar med Ecuadors regering i en kampanj för att informera om zika, och för att dela ut utbildningsmaterial om hur man kan skydda sig till lärare och studenter. I de mest utsatta områdena delar vi ut myggnät som behandlats med insektsmedel, hygienprodukter och utrustning för att hålla vattnet rent, till gravida och familjer.
UNICEFs insatser efter jordbävningen
Vi trappar upp insatserna mot spridningen av zika i Ecuador och andra drabbade länder. Dessutom fortsätter UNICEFs katastrofarbete i de jordbävningsdrabbade områdena, för att hjälpa barnen och deras familjer. UNICEF fortsätter kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Ecuador och för att stoppa spridningen av zikaviruset. Du kan hjälpa till, ge en gåva idag.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.