Det beräknas att runt 60 000 barn i Ukraina är utsatta för våld, fattigdom och missbruk. Många har hiv och lever på gatan. Fotbolls-EM innebär en ökad risk för övergrepp, exploatering av barn och ökad spridning av hiv. Men det ger samtidigt en möjlighet att uppmärksamma och förbättra barns situation i landet.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2012 06 11
Uppdaterad |
2012 06 11
Fotbolls-EM - risk eller möjlighet för barnen?
UNICEF fruktar att fotbolls-EM innebär en ökad risk för våld, människohandel, sexuell exploatering och spridning av hiv, och värst drabbade är alltid de mest utsatta – barnen. 30 procent av alla barnfamiljer i Ukraina lever i fattigdom under svåra förhållanden. Det innebär att många barn är mycket utsatta och sårbara, inte bara under EM.
UNICEF finns på plats i Ukraina och arbetar långsiktigt för hjälpa och skydda alla de här barnen. Uppmärksamheten kring mästerskapet innebär inte bara en ökad risk för barnen, utan också en möjlighet att göra fler medvetna om barns situation i landet och om hur UNICEF arbetar för att tillgodose barns rättigheter.
Trygghet är viktigt
I Ukraina samarbetar UNICEF med regeringen och lokala partners för att stärka sociala tjänster, så att hemmet och samhället är en kärleksfull och trygg miljö för barn. UNICEF arbetar därför för att lagstiftningen i landet skärps så en nolltolerans för våld mot barn gäller.
Antalet hiv-positiva barn ökar
Oroande siffror visar att antalet barn som smittats med hiv av sin hivpositiva mamma ökar med 20-30 procent varje år i Ukraina. UNICEF arbetar för att utrota spridningen av hiv från mamma till foster bland annat genom att göra mediciner som förhindrar överföring tillgängliga för fler.
Fler barn behöver vaccineras
De senaste åren har det skett en minskning av vaccinationsskyddet i Ukraina. År 2011 täckte vaccineringsprogrammet endast 50 procent av befolkningen. Vaccinering är ett enkelt sätt att skydda barn mot dödliga och smittsamma sjukdomar. UNICEF hjälper därför Ukrainas regering med att öka förtroendet för vaccinationer bland allmänheten för att minska risken för spridning.
Nya sjukhus ökar kvalitén på sjukvård för barn
Initiativet ”Baby-Friendly Hospital” som UNICEF har varit med och startat syftar till att förbättra sjukvården för Ukrainas mest utsatta barn. Det har nämligen varit ett problem med kvalitén på sjukvården för barn, särskilt för de på landsbygden och i socialt utsatta grupper.
UNICEF behöver din hjälp
Fotbolls-EM ger UNICEF en chans att uppmärksamma och öka barns rättigheter i Ukraina. Stöd UNICEFs arbete för utsatta barn genom att ge en gåva . Eller köp en fotboll från vår fältshop. När du köper en fotboll med pump ger du ett utsatt barn en chans att få vara just barn.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.