85 miljoner barn under fem år får inte det stöd de behöver för att deras hjärnor ska utvecklas optimalt. I en ny rapport från UNICEF slås det fast att endast 15 länder i världen uppfyller kritiska kriterier för att stötta barns tidiga utveckling.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2017 09 21
Uppdaterad |
2017 09 21
Få länder har system för att stötta barns tidiga utveckling
Endast 15 länder i världen uppfyller kritiska kriterier för att stötta barns tidiga utveckling. Foto: © UNICEF/Bito
Två år av kostnadsfri förskola, betalda amningspauser under barnets första sex månader, sex månaders betald mammaledighet och fyra veckors pappaledighet hjälper till att lägga en bra grund för hjärnans utveckling under barnets första tid. Med dessa grundförutsättningar kan föräldrar lättare skydda sina barn och ge dem näringsrik kost och utvecklande lekar under de första avgörande åren i livet, när hjärnan växer som allra mest.
Endast 15 länder i världen uppfyller de kriterierna, där ingår bland annat Sverige, Frankrike, Portugal, Ryssland och Kina.
Rapporten lyfter också upp att miljontals barn under fem år tillbringar sin tid i osäkra miljöer som inte erbjuder stimulans. Ungefär 75 miljoner barn under fem år bor i områden som påverkas av konflikt, vilket ökar risken för stress som kan störa hjärnans utveckling. 40 procent av de 85 miljoner barn som lever i 32 länder där inga av kriterierna är uppfyllda, återfinns i Bangladesh och USA. Att inte förse de mest utsatta barnen med goda utvecklingsmöjligheter i tidiga år förhindrar tillväxt för samhällen och ekonomier, varnar rapporten.
I genomsnitt spenderar regeringar runt om i världen mindre än två procent av sina utbildningsbudgetar på program för barns tidiga utveckling. Men rapporten betonar att sådana investeringar innebär ekonomisk vinst i framtiden. Varje dollar som investeras i program som stöttar amning genererar 35 dollar och varje dollar som investeras i omvårdnad och utbildning i tidiga år kan ge en vinst på upp till 17 dollar.
Barn behöver näringsrik kost och utvecklande lekar under de första avgörande åren i livet, när hjärnan växer som allra mest. Foto: © UNICEF/Nesbitt
I rapporten uppmanas regeringar och den privata sektorn att stödja grundläggande nationella åtgärder till stöd för barns tidiga utveckling: Rapporten har tagits fram med stöd av H&M Foundation och utgör en viktig del av partnerskapet mellan UNICEF och stiftelsen. Samarbetet sker inom området barns tidiga utveckling och lärande, med målet att ge barn runt om i världen den bästa möjliga starten i livet och att göra dem bättre förberedda för skolan.
Här kan du läsa hela rapporten, och här hittar du mer information om samarbetet mellan UNICEF och H&M Foundation.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.