bebis_abrazo.jpg

Frivilliga inspireras på

fältresa till Paraguay

Skribent |

Publicerad |

2012 03 30

Uppdaterad |

2012 03 30

Frivilliga inspireras på fältresa till Paraguay

Varje år har de som engagerar sig som frivillig eller barnrättsinformatör för UNICEF Sverige möjlighet att ansöka om att åka med på en fältresa för att hämta hem inspiration och kunskap inför det fortsatta arbetet på hemmaplan.

Just nu är Josephine Alvén från Helsingsborgsgruppen, Cecilia Engdahl från Umeågruppen och barnrättsinformatörerna Joel Crawford och Lovisa Fhager Havdelin i Paraguay för att studera UNICEFs arbete på plats. Intrycken och känslorna är många och blandade.

Under de första dagarna har gruppen besökt dagcenter för barn som annars tvingas jobba vid hårt vid trafikerade vägar eller hjälpa sina föräldrar att sortera sopor för att tjäna pengar till hushållet. De har också besökt barnen och familjerna i deras hemmiljö. Cecilia från Umeå sammanfattar sina intryck såhär:

– Kontrasterna jag upplever är stora. Jag tycker å ena sidan att det är fruktansvärt att se hur över 60 familjer lever i en miljö där det finns mer sopor än jag någonsin sett förut. Men samtidigt känner jag ändå hopp. Det finns liv, det finns lek, det finns familjegemenskap och det finns ändå någon slags ordning och reda i kaoset även här. Jag slutar aldrig att förvånas över människors förmåga att göra det bästa av situationen hela tiden och hur otroligt anpassningsbara barnen ändå är.

bebis_abrazo.jpg
Cecilia Engdahl håller Tania 6 månader som får vara på dagcentret då mamman måste jobba med att sortera och sälja sopor.Foto: © UNICEF/Lisa Ericson 

På dagcentret får barnen mat, de får lära sig om hygien och barnets rättigheter och de får framförallt leka i en trygg miljö.

joel_abrazo.jpg
Joel Crawford, barnrättsinformatör i Örebro, passade på att spela lite fotboll med barnen.

Men trots lek och skratt tillsammans med barnen kände sig Joel ganska ledsen efter dagen på centret: – Det är tråkigt att se att barnen har tvingats att bli så hårda och att de verkar ha en så tuff uppväxt. Det är ett så vackert land men samtidigt är hela systemet så dåligt och det saknas politiskt vilja till förändring. Det är svårt att smälta alla upplevelser och man känner sig maktlös och vill göra mer för barnen.

Josephine som är aktiv som frivillig i Helsingborg tycker att fältresan är viktig för hennes frivilligarbete på hemmaplan: – Det känns bra att jag har egna exempel från UNICEFs arbete när jag ska sprida information som frivillig. Även om man kan läsa sig till hur UNICEF jobbar så är det en helt annan sak att säga att man vet hur det är för att man har sett det själv och har bilder att visa.

josephine_abrazo.jpg
Josephine målar tillsammans med barnen på dagcentret och får en möjlighet att ställa lite frågor.Foto: © UNICEF/Cecilia Engdahl

Lovisa, som är aktiv som barnrättsinformatör, tycker också att det är viktigt med egna upplevelser i sitt arbete med att föreläsa i skolor: – Det är vanligt att elever frågar vad man själv har sett när man föreläser om UNICEF och det är värdefullt att ha möjligheten att använda erfarenheterna från den här resan.

– Kontentan av allting är att detta är enormt inspirerande! Nu vill jag bara hem och övertyga alla mina vänner att bli Världsföräldrar för man ser verkligen på plats att UNICEF gör skillnad, inte minst genom att låta staten ta över verksamheten för att på så sätt skapa långsiktiga förändringar, säger Lovisa.

lovisa_abrazo.jpg
Lovisa tar fram en ballong och leker med Fatima på dagcentret för barn som riskerar att hamna på gatan.Foto: © UNICEF/Cecilia Engdahl

Vill du veta mer om vad det innebär att vara frivillig? Besök unicef.se

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.