farzaneh-575x431.jpg

Farzaneh engagerar sig

för barnen

Vill du engagera dig i en UNICEF-grupp? Här berättar Farzaneh Pashakhanlou om sitt engagemang.

Skribent |

Publicerad |

2011 09 09

Uppdaterad |

2011 09 09

Farzaneh engagerar sig för barnen

Farzaneh Pashakhanlou är frivillig i Linköping, här på besök i Moldavien. Foto: UNICEF

Hej Farzaneh! Vem är du?

Jag är född och uppvuxen i Tehran i Iran och flyttade till Sverige för 18 år sedan. Jag är kognitionsvetare och arbetar på en statlig myndighet. På min fritid umgås jag med min familj och vänner, arbetar som frivillig för UNICEF samt fotograferar och pysslar i min trädgård.

Hur kommer det sig att du började engagera dig för UNICEF?

Barn- och kvinnofrågor har alltid varit viktiga för mig. Jag hade funderat på att engagera mig i en hjälporganisation i många år och när mina barn blivit stora kände jag att tiden var mogen. Jag har varit Världsförälder i flera år och det var naturligt för mig att jag skulle engagera mig i UNICEF.

Vilka tycker du är de viktigaste frågorna som rör barn?

Barnadödlighet. Jag har väldigt svårt att förstå och acceptera att det dör miljoner barn varje år på grund av avsaknad av till exempel vaccin och rent vatten. Även skolan är viktig, men första steget är att barnen ska överleva för att komma dit. Barnadödlighet är enkelt att åtgärda och förebygga, men istället läggs det miljarder kronor på krig och vapen vilket är tragiskt. Det är också ofattbart att barn utnyttjas inom sexhandel och krig. Därför krävs det högre insatser, hårdare kamp och nolltolerans för att avveckla verksamheter relaterade till trafficking och utnyttjandet av barnsoldater.

Vad har gett störst intryck på dig under tiden som du engagerat dig för UNICEF?

I mars 2009 åkte jag med UNICEF till Moldavien, som räknas som Europas fattigaste land, för att besöka ett av våra projekt. Där träffade vi många barn och personal på förskolor, skolor och vårdcentraler. Jag såg hur UNICEFs insatser gör skillnad inom barnomsorgen, skolan och vården. Till exempel genom att de kan utbilda fler lärare, renovera slitna skollokaler och ge barnen bättre undervisningsmaterial. Resan blev ett minne för livet och gav mig ännu mer motivation och energi att arbeta som frivillig.

Vilka aktiviteter ni gör anser du vara värdefullast?

Barn har lätt för att ta på sig att allt ansvar och skuld för våld och kränkningar som de utsätts för av vuxna, därför är det mycket viktigt att de kan sina rättigheter. Vi tar kontakt med lokala skolor och föreningar för att informera både barn och vuxna om barnkonventionen. Akuta insamlingar till katastrofdrabbade områden är också en mycket viktig aktivitet.

Vad skulle du säga till de som funderar på att bli frivilliga?

Börja redan idag! Det är givande, inspirerande, utvecklande och roligt att engagera sig i UNICEF. Du har en ganska stor frihet att välja vilka frågor du och din grupp vill fokusera på och vilka aktiviteter ni vill göra.

Vill du också bli frivillig? Läs mer och anmäl dig här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.