annica-hillfelt-marcus-ar-frivillig-i-uppsala-har-pa-resa-i-zimbabwe_9aff2ab2c34f5628.jpg

Annica engagerar sig

för barns rättigheter

Undrar du hur det är att vara frivillig för UNICEF? Här berättar Annica Hillfelt Marcus om hur det är att vara med i frivilliggruppen i Uppsala.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 22

Uppdaterad |

2011 08 22

Annica engagerar sig för barns rättigheter

Annica Hillfelt Marcus är frivillig i Uppsala - här på resa i Zimbabwe. Foto: UNICEF.

Hej Annica! Vem är du?

Jag är Uppsalabo och har familj. Jag arbetar som undersköterska, med ett stort intresse för barns rättigheter och hjälp till överlevnad i världen.

Varför började du engagera dig för UNICEF?

Det var efter tsunamin, mitt samvete krävde att jag tog tag i något. UNICEF framställdes som väldigt positivt och det var därför ingen tvekan om att det var UNICEF jag ville engagera mig för. Jag bestämde mig för att vara med och starta gruppen här i Uppsala. Idag känns det som att vi lokalt står för färgen och pulsen. Jag tror att vi syns och lockar folk som är yngre.

Vad har gett störst intryck på dig under tiden som du engagerat dig för UNICEF?

Efter att vi förra året var den UNICEF-grupp som sålt flest kramdjur i vår kampanj med Ikea fick jag möjligheten att följa med UNICEF och Ikea till Ukraina. Det betydde mycket för mig och på plats fick jag se hur väl pengarna användes. Vi besökte flera förlossningskliniker och barnsjukhus, vilket var otroligt spännande för mig som arbetar på förlossningen här i Uppsala.

Vilka tycker du är de viktigaste frågorna som rör barn?

Att barn får möjlighet att födas friska. Mödravård och hiv/aids känns som områden där vi måste börja. Är barnen friska ska de sedan ges möjlighet att gå i skolan. Allt hänger samman i arbetet för att åstadkomma förändring.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.