Mark-på-scenen-490.jpg

Skribent |

Publicerad |

2011 09 19

Uppdaterad |

2011 09 19

Mark Levengood besökte Hagalidskolan i Staffanstorp och pratade barns rättigheter

Idag fick eleverna i åk 6 på Hagalidskolan i Staffanstorp en lektion av en speciell vikarie - UNICEFs ambassadör Mark Levengood. Mark pratade med eleverna om barns rättigheter och det var många som ställde frågor.

Det var elevernas lärare Marie Olsson som hade fixat att Mark kom till skolan genom sin vinnande motivering kring varför det är viktigt att undervisa om barns rättigheter i UNICEFs skoltävling "för varenda unge". Syftet med tävlingen var att uppmärksamma alla Sveriges lärare på att det från och med  nu är obligatoriskt att undervisa om barnkonventionen i grundskolan. För att inspirera till att komma igång med arbetet kan alla nu också  ladda ner 10 lektioner om barnkonventionen gratis.

- Vi fick in massvis av bra motiveringar till varför det är viktigt att tala med barn om deras rättigheter och det är fortfarande flera lärare i veckan som registrear sig för att få ta del av vårt lektionsmaterial, säger Lisa Ericson från UNICEF. Vi valde Marie som vinnare för att hon påpekade hur viktigt det är att skolan inte bara undervisar om barns rättigheter utan också lever i enlighet med konventionens principer om icke-diskriminering och ger alla barn samma tillgång till kunskap och stöd inom skolan.

Efter lektionen bjöds alla eleverna på tårta och Mark fick ge autografer och svara på fler frågor.

/ Lisa Ericsson, ansvarig opinionsbildning barn och unga

Elever-490.jpg
Eleverna i åk 6 på Hagalidskolan i Staffanstorp har samlats för att lyssna på Mark.Foto: Lisa Ericson/UNICEF
Julia-undrade-om-aldern-490.jpg
Julia Jansson ville veta hur gammal Mark är? När han svarade 47 gick ett sus genom publiken och någon utropade -shit! Foto: Lisa Ericson/UNICEF
Elever-pratar-med-Mark-490.jpg
Efteråt var det många som ville ha Marks autograf och ställa fler frågor.Foto: Lisa Ericson/UNICEF
Mark-och-Marie-i-soffa-490.jpg
Mark och Marie som vann ett besök av Mark med sin motivering.Foto: Lisa Ericson/UNICEF
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.