Vinter

Vinterkyla kan vara ett verkligt hot mot barn som befinner sig på flykt eller har förlorat sitt hem i en naturkatastrof. UNICEF levererar akut hjälp i form av varma kläder, filtar, generatorer med mera, beroende på behov och situation.

unicef_2020_11-feb_aleppo_idps-fleeing_atarib_forat-abdullah_3n0c9496-mindre.jpg
Syrien

Över en halv miljon barn har tvingats fly det upptrappade våldet och kalla vädret i nordvästra Syrien. 77 barn har dött eller skadats sedan början av året. UNICEF arbetar dag som natt för att hjälpa de hårt drabbade familjerna.

ali.jpg
Vinter

Konflikter och katastrofer har tvingat miljontals barn på flykt, och vinterns hårda väder hotar att göra deras liv ännu svårare. För bebisar kan kylan till och med bli livshotande. Köp vinterkläder i UNICEFs gåvoshop och ge utsatta barn värme i jul.

field-notes-rukban-img_0802-900x600.jpg
Syrien

Den största humanitära konvojen någonsin i Syrien har äntligen nått fram till Rukban. UNICEF kunde bland annat leverera vinterkläder, vaccin och skolmaterial, till över 40 000 barn och vuxna i det utsatta flyktinglägret på gränsen till Jordanien.

Nesim-575x383.jpg
Syrien

Alla barn förtjänar en trygg barndom, fylld av lek och värme. Men för många barn på flykt är verkligheten en annan. Möt Nesim, fyra år, som precis fått en varm vinterjacka tack vare UNICEF.

vinterkyla-i-europa-575x401.jpg
Vinter

Extrem kyla och stormar sveper nu in över stora delar av Europa. Många barn på flykt riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar till följd av det hårda vintervädret. UNICEF levererar varma vinterkläder till barnen.

UNI179173-575x383.jpg
Vinter

Miljontals barn i Mellanöstern drabbas just nu hårt av ovanligt kallt vinterväder. UNICEF finns på plats och arbetar för att hjälpa barnen, men det saknas pengar till bland annat varma vinterkläder och filtar. Du kan vara med och rädda barns liv.

UN013175-575x383.jpg
Syrien

3,7 miljoner syriska barn har fötts sedan konflikten började för fem år sedan, enligt en ny rapport från UNICEF. Det innebär att vart tredje barn aldrig har upplevt något annat än konflikt, våld, rädsla och flykt. När kriget nu går in på sitt sjätte år är 8,4 miljoner barn drabbade.

©-UNICEFUN03023Gilbertson-VII-Photo-575x383.jpg
Vinter

Den hårda vintern gör livet för barn på flykt i Europa ännu svårare, varnar UNICEF. Ofta saknar barnen tillräckligt med mat och kläder. Vi finns på plats och levererar vinterkläder och filtar med mera, men läget är akut. Andelen barn bland flyktingarna ökar allt mer.

beskuren_Saimaa-575x434.jpg
Libanon

Förra veckan reste vår ambassadör Jenny Strömstedt till Libanon för att besöka flyktingläger och ta del av UNICEFs arbete för barnen. Läs Jennys egen berättelse från resan, om mötet med barnen och deras drömmar.

UNI179172-575x383.jpg
Vinter

Ännu en hård vinter väntar för de barn som drabbats av konflikten i Syrien. Mer än åtta miljoner barn är i stort behov av hjälp, både inom Syrien och på flykt därifrån. UNICEF finns på plats och arbetar för att barnen ska kunna hålla sig varma och friska.

Unicef Logo Swedish
Europa

Plötsliga och oförutsedda gränskontroller och vinterkyla gör livet ännu svårare för barn och familjer på flykt i Europa. Mer än hälften av de flyktingar som tar sig över Medelhavet är nu kvinnor och barn. UNICEF arbetar hårt för att se till att barnen får det skydd och stöd som de har rätt till.

Unicef Logo Swedish
Vinter

Vintern är långt ifrån över för de barn och familjer som tvingats på flykt från konflikten i Syrien. UNICEF arbetar hårt för att nå utsatta barn med varma vinterkläder i flyktinglägren. Innovativ teknik används i bland annat Libanon för att registrera familjer och nå ut med rätt typ av insatser. Men mer resurser behövs.

10931639_10152968146878350_4883613128803820062_o-575x418.jpg
Mellanöstern

Hårda vinterförhållanden råder nu för barnen i Mellanöstern. UNICEF kämpar för att skydda barnen mot den kalla vintern och har hittills nått mer än 900 000 barn i Syrien, Libanon, Irak, Jordanien och Turkiet med bland annat vinterkläder och filtar. Men behoven är fortsatt enorma.

©-UNICEFNYHQ2014-2036Khuzaie-575x383.jpg
Syrien

Mer än sju miljoner konfliktdrabbade syriska och irakiska barn hotas nu även av den kommande vintern. På grund av det svåra läget i området är det en stor utmaning att nå fram, men UNICEF och partners ser nu till att en miljon av de allra mest sårbara får vinterkläder.

Unicef Logo Swedish
Syrien

Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien distribuerar UNICEF nu vinterkläder och varma filtar för att barnen ska klara den svåra vintern som står för dörren. UNICEF-ambassadören Liza Marklund befinner sig just nu i landet och var med vid en av dessa klädutdelningar.

syrien-575x374.jpg
Syrien

Nära 5,5 miljoner syriska barn på flykt undan kriget står nu inför ännu en svår vinter. Kylan och vätan kommer att innebära ytterligare en påfrestning för de redan utsatta barnen, varnar UNICEF.

Syrien-2-575x383.jpg
Syrien

UNICEF har med hjälp av donationer från bland annat Hennes & Mauritz distribuerat nästan 13 000 vinterklädesplagg till utsatta barn i flyktinglägret Akcakale i Turkiet. UNICEF har också sett till att det finns trygga barnvänliga platser där 22 500 syriska barn på flykt i Turkiet får utbildning och lek, en viktig del i att barnen inte stannar i sin utveckling och en chans att bearbeta de trauman de har gått igenom.

IDP_shelter_UNICEF_Syria_2012-575x343.jpg
Syrien

Mark Choonoo är katastrofspecialist vid UNICEF och reste nyligen till Homs i Syrien. Idag gästbloggar han hos oss och delar med sig av sina upplevelser om situationen på plats och vilka effekter konflikten har fått för barn och familjer.

Flooding-Zaatari-2_09.01.13-575x431.jpg
Jordanien

Svåra väderförhållanden i hela norra Jordanien – inklusive regn, snö och minusgrader – har kraftigt försämrat situationen för barnen i flyktinglägret Za'atari.

Unicef Logo Swedish
Pakistan

Hygienen i Pakistans tältläger är dålig och hudsjukdomar vanliga. UNICEF medverkar därför i två större hygienprojekt: utbildning om hygien och byggande av ”varmvattenberedare” så att människorna kan tvätta sig även under vintermånaderna.

Unicef Logo Swedish
Pakistan

Mer än 73 000 människor dödades i jordbävningen som ödelade gränsområdet Indien-Pakistan i oktober 2005. Över tre miljoner människor blev hemlösa och över en och en halv miljon barn drabbades. UNICEF fortsätter sin kamp i området för att alla barn ska ha tillgång till rent vatten och toaletter, kunna fortsätta i skolan och inte behöva frysa i vinterkylan.

Unicef Logo Swedish
Pakistan

Vintern har kommit till Pakistan. Det har redan snöat i många av de bergsområden som drabbades svårt av jordbävningen den 8 oktober. För de människor som befinner sig i områdena är läget kritiskt.

Unicef Logo Swedish
Pakistan

Snön faller över bergsbyarna i Pakistan och för att barnen ska klara kylan delar UNICEF nu ut över 50 000 klädpaket i området. Paketen som finns i fyra olika barnstorlekar innehåller en fodrad jacka, en sjal eller mössa, sockor och snökängor. Ytterligare 100 000 paket är på väg.

Unicef Logo Swedish
Pakistan

Tilltagande kyla, regn, skador och sjukdomar i kombination med stora hinder i hjälparbetet, riskerar att kräva en andra våg av dödsoffer i jordbävningsdrabbade Pakistan. UNICEF befarar att tiotusentals barn ligger skadade i avlägsna bergsbyar.