Det behövs en nationell handlingsplan för att säkerställa att asylsökande barn får sina grundläggande rättigheter tillgodosedda i mottagarprocessen. Det menar UNICEF Sverige som i ett brev till regeringen lagt fram tio punkter som bör ingå i en sådan plan.
Hur möter man ett barn som är på flykt? UNICEF Sverige och barnläkaren Lars H Gustafsson ser ett behov av ökad kunskap och har tillsammans tagit fram en handbok till alla volontärer och personal runt om i landet, som behöver stöd i arbetet med barnen.
Igår överlämnade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, sin slutrapport till regeringen. Han skriver att frågan kring hur samhället ska hantera barnen har varit det svåraste i uppdraget. Trots det saknar utredningen ett barnrättsperspektiv.
Idag firas FN:s dag för mänskliga rättigheter för 65:e året. Men vi har mycket kvar att göra när det gäller barns rättigheter. I slutet av november var UNICEF med och arrangerade en hearing där barn och unga bjöds in för att ställa viktiga frågor till beslutsfattare och ministrar.
Idag på internationella frivilligdagen vill UNICEF Sverige ta tillfället i akt och tacka för alla de fina insatser våra frivilliga runtom i Sverige gör. Här möter du några av dem som hjälper oss i arbetet för att alla barns rättigheter ska tillgodoses.
Regeringens nya migrationspolitik väcker oro ur ett barnrättsperspektiv. Beslut om hårdare regler för att söka asyl och en fristad i Sverige verkar inte föregås av några som helst barnkonsekvensanalyser, skriver UNICEF Sveriges programchef Christina Heilborn idag.
Gäller en konvention om mänskliga rättigheter i alla lägen, oavsett omständigheter? Idag på barnkonventionens dag skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblad och vår programchef Christina Heilborn en debattartikel för att påminna om att mänskliga rättigheter även gäller i kristider.
9-10 november deltog UNICEF Sverige vid MR-dagarna i Göteborg, och diskuterade bland annat rättigheterna för de barn som är utsatta EU-medborgare i Sverige. Vi presenterade också vårt projekt Rättighetsbaserad skola, där skolor arbetar med utgångspunkt i barnkonventionen.
När Migrationsverket fattar beslut i asylärenden som rör barn är underlaget alltför tunt. Det saknas många gånger information om barnets situation i ursprungslandet. Det anser UNICEF som nu har tagit fram en metodguide som visar hur en landrapport med barnfokus kan utformas, och som kan användas vid asylprövningen.
Stort tack alla ni som engagerar er, sprider ordet och lyssnar på barnen i UNICEFs poddserie "Röster från bänken". På mindre än två veckor har 10 000 lyssnat till barnens berättelser, helt fantastiskt! Nu är det dags att även regeringen tar barns röster på allvar och inför klagorätt för barn. Du kan hjälpa till genom att skriva under vårt krav.
Utbildningsminister Gustav Fridolin svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det andra avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Ewelina som i tidiga tonåren började må väldigt dåligt. Trots att vuxna runt henne märkt att hon mår dåligt har hon nu missat nästan två år i grundskolan.
I det femte och sista avsnittet av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" intervjuas barnminister Åsa Regnér av Kristoffer Triumf från Värvet, efter att ha lyssnat till barnens berättelser. Varför kränks barns rättigheter trots att regler och riktlinjer egentligen finns till för dem?
Tillsammans med fem kreativa elever från den digitala skolan Hyper Island har UNICEF tagit fram en tackfilm som riktar sig till alla lärare. Lärare är nyckelpersoner när det gäller att skapa goda framtidsutsikter för barn i världen. Filmen uppmärksammar också att det är dags att anmäla sig till den årliga kampanjen Operation Dagsverke.
Folkhälsominister Gabriel Wikström svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det fjärde avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Erik som får en ADHD-diagnos som åttaåring. Erik hamnar tidigt i drogmissbruk och kriminalitet – trots samhällets kunskap om att diagnosen kan innebära en ökad risk för detta.
I det fjärde avsnittet av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" möter vi Erik som fått en tidig ADHD-diagnos. Trots den kunskap som finns i samhället om att diagnosen kan innebära en ökad risk för drogmissbruk och kriminalitet, så börjar han som tolvåring att använda droger. Idag befinner sig Erik i sluten ungdomsvård efter att ha sålt narkotika.
Migrationsminister Morgan Johansson svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det tredje avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Mojtaba som kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige men nekades att bo med sin bror.
I avsnitt tre av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" möter vi Mojtaba som kommer som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Här finns redan hans två år äldre bror, i ett välfungerande familjehem. Trots att familjen är villig att ta emot Mojtaba också, placeras han i ett hem för barn och ungdomar.
Inför lanseringen av UNICEFs poddserie Röster från bänken skickade vi varje avsnitt till en minister som berörs av ämnet i poddarna med barnen. Här svarar demokratiminister Alice Bah Kuhnke på några frågor efter att ha lyssnat på det första avsnittet, om två systrar som känner att de tvingas till umgänge med en av sina föräldrar och att ingen lyssnar på dem.
I det andra avsnittet av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" möter vi Ewelina. När hon är 14 år placeras hon på vuxenpsykiatrin efter ett självmordsförsök, för att barnpsykiatrin är överbelastad. Trots att vuxna runt henne upptäckt att hon mår dåligt går hon i skolan alltmer sällan. Hon har nu missat nästan två år i grundskolan.
UNICEF kräver att barn ska få klagorätt. För en del kanske klagorätt kan leda tankarna till barn som klagar och gnäller när de inte får som de vill. Vårt krav handlar om något mycket mer allvarligt och angeläget. Det här handlar om barns rättigheter enligt barnkonventionen.
Två systrar upplever våld i hemmet. Idag har mamman enskild vårdnad, men pappan har överklagat. Flickorna känner att de tvingas till umgänge och att ingen lyssnar på vad de själva vill. Systrarna berättar i UNICEFs nya poddserie "Röster från bänken".
Idag är det FN:s internationella flickdag. Många flickor i världen lever i en utsatt situation styrd av diskriminerande och förtryckande traditioner, attityder och värderingar. Redan innan de föds är många flickor diskriminerade och orättvisorna fortsätter sedan genom hela livet.
Barn som är EU-medborgare och lever i utsatthet i Sverige befinner sig i ett rättsligt vakuum utanför samhällets skyddsnät. Deras ställning är till och med sämre än papperslösa barns. Det visar en ny rapport från UNICEF som har undersökt det rättsliga läget för dessa barn.
Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala, Göteborg och Lund, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Tillsammans samlade alla elever in över 2,7 miljoner kronor till rent vatten i Tanzanias skolor.