UNICEFÄmne
Idrott och lek

Idrott och lek

Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till lek och rörelse. UNICEF arbetar bland annat med att inkorporera och informera om vikten av lek och idrott i skolor.

fotboll-annas-img-scaled.jpg
Idrott och lek

De flesta barn deltar någon gång i föreningsidrott för att ha roligt med kompisar och prova olika idrotter. Men verksamheten är inte alltid anpassad efter barnens behov och önskemål. Det vill vi på UNICEF ändra på. För att få större kraft och öka takten behöver vi dig, företagare, i vårt lag!

fotboll_bild-red-880x590.jpg
Idrott och lek

Ikväll möts Sveriges och Nederländernas damlandslag i semifinal i fotbolls-VM. I samband med det vill vi på UNICEF uppmärksamma hur viktig idrott och lek är för alla barns hälsa och välmående. En boll kan innebära en paus från en svår vardag, både för flickor och pojkar.

img_0507-900x554.jpg
Idrott och lek

Många barn i Sverige har inte utomhusaktiviteter som en naturlig del av sin vardag. För att förändra det driver UNICEF Sverige, Svenska Skidförbundet och Håll Sverige Rent projektet <em>Alla barn har rätt</em> till fysisk aktivitet i en skräpfri miljö.

bloggpuff-ettan_irottshandboken-575x322.jpg
Idrott och lek

Inom barn- och ungdomsidrotten finns det idag brister både när det gäller kunskap och tillämpning av barnkonventionen. När konventionen blir lag år 2020 kommer det att ställas högre krav på idrottsföreningarna och därför har UNICEF Sverige nu tagit fram en handbok som ett stöd till landets idrottsledare.

tandou_UN053039-575x383.jpg
Mali

Snart är det mors dag och den här veckan lyfter vi alla starka, fantastiska mammor runt om i världen. Mamman Tandou Ouologuem i Mali är en av dem. Hon har börjat på föräldrakurs där hon lär sig mer om hur hon ska leka och stimulera sina barn.

UN041513-lekpark-undermark-1-575x383.jpg
Syrien

I Syriens belägrade städer är det för farligt för barn att leka utomhus. För att barnen ska få en chans att leva så normalt som möjligt har lekparker därför byggts under marken i en del av områdena. Där är barnen skyddade från bomberna och får en chans att leka och bara vara barn.

IKEA_SAGOSKATT_mjukleksak_L14cm-1-575x386.jpg
Idrott och lek

På söndag startar IKEA den nya kampanjen ”Lek för alla barns rätt”. UNICEF är en av sex organisationer som får ta del av intäkterna från försäljningen av leksaker och barnböcker på varuhus runt om i världen. Pengarna kommer gå till att stödja barns rätt till lek och utveckling.

BS1_5002-575x301.jpg
Idrott och lek

Nästan 250 miljoner barn under fem års ålder når inte sin fulla potential på grund av fattigdom, brist på näring, omvårdnad och begränsade möjligheter till inlärning. Därför satsar UNICEF på att barn i utsatta områden ska få möjlighet att gå i förskola. Som Priscilla, fyra år, i Östtimor.

Unicef Logo Swedish
Idrott och lek

Abdalla är 18 år och älskar att boxas. Förra året tvingades han fly med sin familj från våldet i Irak och efter en lång och farlig flykt bor de nu i Tyskland. När nu OS är i full gång, följer familjen noga ett historiskt lag. Ett lag med tio atleter från olika länder, med en sak gemensamt – likt Abdalla har de tvingats på flykt undan våld och konflikter.

Unicef Logo Swedish
Idrott och lek

Idag möts Portugals och Frankrikes herrlandslag i EM-finalen i fotboll. I samband med det vill vi på UNICEF passa på att visa hur en enkel boll kan vara livsviktig för barn. Leken kan innebära en stunds paus från en svår vardag och är något som förenar människor världen över.

UN016392-575x383.jpg
Idrott och lek

Idag på internationella lekdagen vill vi på UNICEF uppmärksamma hur viktigt det är att barn får leka. För att ge fler barn möjligheten att leka och träffa andra barn arbetar våra frivilliggrupper nu med att starta och genomföra aktiviteter med barn i alla åldrar.

Kajsa-Grace-i-Malawi_springförlivet-575x374.jpg
Idrott och lek

Igår sprang närmare 600 löpare motionsloppet ”Spring för Livet” på Djurgården i Stockholm och samlade in 437 100 kronor till förmån för UNICEFs arbete för barn i Malawi. UNICEF-ambassadören Kajsa Bergqvist besökte nyligen Malawi för att se hur pengarna används. Där mötte hon Grace, en tioårig tjej som älskar att hoppa höjdhopp.

Jemen-Rafik_beskuren-575x383.jpg
Jemen

Den brutala konflikten i Jemen förstör miljontals barns liv. Rafik, 15, är ett av barnen som drabbats hårt. Minst 10 miljoner barn är i akut behov av hjälp. Jemen är nära en kollaps, men ändå är det en katastrof som nästan ingen pratar om.

IMG_8955_Nalau_Vanuatu-575x383.jpg
Idrott och lek

Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2015. Nalau, sju år, är ett av alla barn som drabbades hårt när cyklonen Pam slog till mot ögruppen Vanuatu. Men med hjälp av ett UNICEF-program för idrott och återhämtning fick han hjälp att hantera sina upplevelser.

©-UNICEFETHA_2014_00095Ose-575x383.jpg
Idrott och lek

Över 12 miljoner barn i 46 länder har fått tillgång till en bättre utbildning tack vare tretton års samarbete mellan IKEA Foundation, UNICEF och Rädda Barnen.

Gothia-cup-575x431.jpg
Idrott och lek

Under signaturen United for Children samarbetar UNICEF med Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar. Inom ramen för samarbetet bidrar Gothia Cup till att stärka barns rättigheter, och nu är årets turnering igång.

kajsa-575x431.jpg
Idrott och lek

Igår gick motionsloppet ”Spring för livet” av stapeln, och även i år slog loppet rekord. Loppet är definitivt här för att stanna. Igår sprang över 470 spänstiga löpare rundan på Djurgården i Stockholm och samlade in över 350 000 kronor till UNICEFs arbete för föräldralösa barn i Malawi.

IMG_3182-575x370.jpg
Idrott och lek

Igår lanserades årets Operation Dagsverke genom att hockeyspelare från Brynäs IF drack toalettvatten tillsammans med elever på Sörbyskolan i Gävle. NHL-proffsen Nicklas Bäckström och Jakob Silfverberg var också med genom filmade hälsningar och peppade Sveriges skolelever att engagera sig.

Unicef Logo Swedish
Idrott och lek

Barn som lever i flyktingläger eller är hemlösa på grund av naturkatastrofer behöver nödvändigheter som mat, vatten och hälsovård. Men de behöver också en chans att vara barn igen. Därför levererar UNICEF varje år tusentals fotbollar till barn som förlorat nästan allt. Med anledning av fotbolls-VM i Brasilien publicerar vi idag ett kollage med fina bilder på barn som spelar fotboll.

IMG_6664-575x383.jpg
Idrott och lek

För tredje året i rad arrangerade Sveafastigheter motionsloppet ”Spring för livet” till förmån för UNICEF. Rekordmånga hade anmält sig till gårdagens lopp, vilket resulterade i 300 000 kronor i intäkter till UNICEF. Totalt har loppet nu samlat in 800 000 kronor till föräldralösa barn i Malawi.

Brynäs2-575x385.jpg
Idrott och lek

Leken står i fokus när Brynäs, som första elitishockeyklubb i Sverige, inleder ett samarbete med UNICEF. Det femåriga samarbetet presenterades idag den 20 november, på Barnkonventionens dag.

Felicia-CFS-CAR-Bossangoa-575x381.jpg
Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (CAR) har en lång historia av konflikter. Senast i augusti bröt nya oroligheter ut och antalet människor på flykt inom landet har stigit till närmare 400 000. De flesta är kvinnor och barn. På UNICEFs trygga och barnvänliga platser får barnen hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.

IMG_2867-575x446.jpg
Syrien

Att under lång tid leva under extrem stress, bevittna våld, förlora vänner och familjemedlemmar, samt att skoningslöst ryckas bort från sina hem skadar barnen i Syrien på sätt som inte alltid går att se. Därför har UNICEF upprättat barnvänliga platser där barnen får chans att uttrycka sig och att känslomässigt hantera sina upplevelser.

leklada-575x405.jpg
Idrott och lek

Leksaker till 1,2 miljoner barn som drabbats av katastrofer. Det är resultatet när UNICEF och IKEA Foundation samarbetar kring ett innovativt projekt för att nå några av de mest utsatta barnen i världen.