
UNICEF Sveriges valmanifest
inför EU-valet 2024
EU måste göra mer för att förverkliga barns rättigheter i praktiken. Vårt valmanifest beskriver de största utmaningarna som barn och unga idag ställs inför och ger rekommendationer till politiker och partier för hur de kan stärka barns rättigheter.
Publicerad |
2024 05 06
Uppdaterad |
2024 05 06
EU har enorm påverkan på barns liv
Den Europeiska unionen (EU) har stor påverkan på barns välmående och utveckling, både inom unionen och globalt. Att skydda och främja barns rättigheter är en del av fördraget om Europeiska unionen (artikel tre) och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.
Men hur ska det göras i praktiken?
Inför valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024 har UNICEF Sverige tagit fram ett valmanifest som är en vägledning för partier och kandidater till Europaparlamentet om hur barns rättigheter kan stärkas inom EU. Det kan även inspirera väljare och ungdomar som röstar för första gången.
I detta manifest tar vi upp de viktigaste områdena att fokusera på baserat på UNICEFs analys över de största utmaningar som barn ställs inför just nu – inom EU och globalt. Vi har även konsulterat barn- och ungdomsorganisationer och inkluderat förslag och analyser från dem i manifestet.
De prioriterade områdena är:
Barn i socioekonomisk utsatthet
Barn och ungas psykiska hälsa
Barns digitala miljö
Barns välmående kopplat till klimat och miljö.
Som en röd tråd genom alla dessa områden går skola och utbildning av hög kvalitet. Skolan kan och ska ha en utjämnande effekt, men idag ser vi i flera länder hur ojämlikheten mellan barn snarare förstärks av skolsystemet. En mer jämlik skola måste därför vara högsta prioritet för alla politiker såväl på EU-nivå som nationellt och lokalt.
Övergripande kan våra uppmaningar sammanfattas med tre ord: involvera, integrera och investera. Lyssna på och involvera barn och unga inför beslut som rör dem, ta ansvar för och integrera barns rättigheter inom alla politikområden och investera i barn och unga.
Vi hoppas att detta manifest ska bidra till att göra det lättare för blivande beslutsfattare inom EU att prioritera barns rättigheter, och inspirera väljare att rösta för barnen.
Läs vårt manifest här:
Relaterade artiklar

Många barn har dött, skadats och fått sina hem förstörda. UNICEF är på plats och hjälper de mest utsatta barnen.

Sönderbombade hem, nedbrända tält, döda och skadade barn, skrik av smärta och sorg. Bilderna och vittnesmålen från Gaza är fasansfulla. UNICEF är på plats och stöttar barnen efter bombningarna.

Hur har omsorgen av barn i utsatthet förändrats i Ukraina de senaste åren? I februari 2025 reste vår talesperson Lotta Sylwander, tidigare chef för UNICEF i Ukraina, tillbaka till landet för att besöka verksamheter och familjehem för barn. Här är hennes berättelse.