I Georgien lever och arbetar runt 1 500 barn på gatan. Majoriteten av dem har familjer, men fysiskt och psykiskt våld, fattigdom, missbruk och hälsoproblem gör att barnen inte kan leva med sina föräldrar utan istället tvingas tigga på gatorna för att överleva. Inför Humorgalan 2013 reste UNICEF-ambassadören David Hellenius till Tbilisi i Georgien där han träffade 13-åriga Nona levt på gatan i flera år.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 04 30
Uppdaterad |
2013 04 30
David Hellenius besöker ett sargat Georgien
https://youtu.be/9o7EEMy_e1I
Nona tvingas tigga för att överleva
13- åriga Nona är typexemplet på Tbilisis hemlösa barn. Hon kommer från ett hem med missbrukande föräldrar där mamman sålt marijuana och suttit i fängelse under två år och en pappa som dricker och är våldsam. I julas gick Nonas mamma bort och eftersom hon inte vågar bo med sin pappa tvingas hon istället leva på gatan och tigga för att få ihop pengar för dagen.
Livet på gatan är extremt otryggt och Nona berättar att hon alltid är rädd för att män ska ge sig på henne och döda henne. De pengar Nona och de andra barnen får ihop måste de ofta lämna ifrån sig till föräldrar eller kriminella beskyddare. Många av barnen sniffar lim och dricker sprit för att glömma den situation de befinner sig i. Det enda stället Nona och de andra barnen som lever på gatan i Tbilisi kan känna sig trygga på är ett fallfärdigt center. Ett center som snart kommer att försvinna. Det är här UNICEF kommer in i bilden.
- Det är ohållbart för de här barnen att leva det här livet, det är inte en barndom, säger David Hellenius.
I Tbilisi träffade David 13-åriga Nona som har levt på gatan i flera år. Hennes mamma har gått bort och hennes pappa dricker och slår henne, så hon har ingen möjlighet att bo hemma. Foto: UNICEF/Andreas Karlsson
Vad gör UNICEF?
UNICEF samarbetar med Georgiens regering och andra partners för att hitta nya möjligheter för barnen som lever på gatan. Det första steget är att identifiera vilka barn som behöver hjälp och erbjuda dem stöd och trygghet med hjälp av mobila team med socialarbetare, psykologer och lärare.
En viktig del av arbetet är att stödja barnen och deras familjer för att se om de kan återförenas. I de fall det inte går finns andra möjligheter för barnen såsom dagcenter där de erbjuds hälsovård, psykosocialt stöd och informell utbildning som förberedelse till vanliga skolan. Det kommer också att finnas dygnet-runt-boende med utbildad personal där barnen får stöd i att vänja sig vid ett liv borta från gatan och där de kan få hjälp att hitta gruppboenden och fosterfamiljer.
Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vet hur man gör, men vi behöver bli fler i kampen för varenda unge. Vill du hjälpa till och förändra barns liv – bli Världsförälder!
Relaterade artiklar
I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.
Inför "Världens viktigaste kväll" åkte artisten Måns Zelmerlöw med UNICEF till Bolivia, ett av Sydamerikas fattigaste länder. Där träffade han Michael, 11 år, som bor och arbetar på gatan. Han lever ett mycket farligt liv där han ständigt riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare.