Default hero image

Akrobatikkurs ger gatubarn en

väg ut ur fattigdom

I Guinea stödjer UNICEF ett framgångsrikt projekt som motiverar gatubarn att följa sina drömmar och bli akrobater. Vissa barn har till och med lyckats att få jobb hos Cirque du Soleil, en av världens främsta grupper inom nycirkus.

Skribent |

Publicerad |

2010 05 01

Uppdaterad |

2010 05 01

Akrobatikkurs ger gatubarn en väg ut ur fattigdom

Skydd mot våld och prostitution

I den fattiga staden Conakry befinner sig många barn ensamma ute på gatorna och blir lätt offer för våld och prostitution. Här stödjer UNICEF ett projekt som kallas Tinafan. Det är ett center som fungerar som en inkörsport till ett bättre liv för barn som tidigare levt och arbetat på gatan. I en trygg miljö får barnen hjälp och råd av vuxna, läs- och skrivundervisning, akrobatiträning och näringsrika måltider.

En ny start i livet

På centret får barnen en strukturerad vardag och de lär sig inte bara att utveckla sina akrobatiska talanger. De flesta har aldrig gått i skolan, och nu får de lära sig att läsa samtidigt som de även får en yrkesutbildning så att de kan försörja sig i framtiden. De får till exempel lära sig sömnad, träslöjd samt metall- och läderhantverk.

– De här barnen och ungdomarna är verkligen ivriga att få lära sig och det är väldigt viktigt. De har inte haft möjlighet att gå i den vanliga skolan och vi vill att de utöver sin akrobatikträning, ska få lära sig åtminstone en del av allt det som andra barn lär sig i skolan, berättar Hadja Kade Sek, lärare i akrobati.

Bort från fattigdomen

I Guinea är musik och akrobatik är en viktig del av kulturen och utgör också grunden för hela akrobatikskolan.

– Vi försöker att bygga vidare på styrkor och centrala delar av landets kultur. Vår förhoppning är att barnen blir så bra att de kan lämna byn och fattigdomen, och visa världen hur underbara de är, säger Julien Harneis, UNICEFs chef i Guinea.

Arbeta på cirkusar världen över

Tinafans akrobatgrupp har blivit den här fattiga nationens stolthet. Just nu är skolans artister på turné och uppträder i Algeriet, Kambodja och USA. Några av barnen fått arbete på den världsberömda nycirkusen Cirque du Soleil. Akrobatprojektet syftar till att skapa fler kontakter med världsberömda cirkusar, så att fler av Guineas gatubarn blir motiverade att ta sig ur fattigdomen.

– Barnen är lyckliga över att komma hit varje dag. Jag har sett många av dem bli stjärnor. Många börjar bygga upp sitt liv, och det gör mig mycket glad, berättar Ibrahima Bamba som är chef för centret Tinafan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

gatubarn_dhaka0025-scaled.jpg

I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.

0047la_paz-beskuren-880x494.jpg

Inför "Världens viktigaste kväll" åkte artisten Måns Zelmerlöw med UNICEF till Bolivia, ett av Sydamerikas fattigaste länder. Där träffade han Michael, 11 år, som bor och arbetar på gatan. Han lever ett mycket farligt liv där han ständigt riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare.

junior-0036la_paz-880x587.jpg

UNICEF uppskattar att omkring 100 miljoner barn lever på gatan runt om i världen. Orsakerna är många och barnen är utsatta för en mängd livshotande risker. UNICEF arbetar både långsiktigt och förebyggande med olika insatser för att hjälpa barnen och undvika att fler hamnar på gatan.