Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien genomför UNICEF bland annat massvaccinationer. UNICEF-ambassadören Liza Marklund besökte tidigare i höst en av de barnavårdscentraler som utför vaccinationerna.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 12 18
Uppdaterad |
2013 12 18
"Det känns alltid lika fantastiskt att se hur väl Unicef fungerar"
http://youtu.be/SasMJlWwIkI
På Barnavårdscentralen i flyktinglägret Za’atari intill den syriska gränsen vaccineras barnen mot polio, tuberkulos, hjärnhinneinflammation, gulsot, stelkramp, difteri och kikhosta, mässling, påssjuka och röda hund. Mammorna får rådgivning om amning, hygien och spädbarnsvård. Jag är med när en kvinna i burka får rådgivning om preventivmedel.
Här träffar jag Israa från Syrien som var gravid i fjärde månaden när hon flydde över bergen.
— Bomberna bara föll och föll. Vi var så rädda för barnens skull.
— Vi var en stor grupp, vi började gå tidigt på morgonen och gick hela dagen. Klockan två på morgonen nästa dag var vi framme vid gränsen. Det var väldigt kallt, vi försökte hålla barnen varma.
Nu har hon varit i lägret i över ett år. Hennes dotter Islam föddes här för ett halvår sedan. Idag får flickan polio, hib (mot hjärnhinneinflammation och lunginflammation), gulsot och andra trippelsprutan. Hon skriker till när sköterskan sticker henne, men det går fort över.
Vaccinationerna som Unicef står bakom är oerhört viktiga i lägret. Sjukdomar kan spridas snabbt om de får fäste. Faktum är att läkarna här har lyckats stoppa en spirande epidemi av både polio och mässling genom att blixtsnabbt gå in och massvaccinera miljontals barn. Tält och plåtskjul är märkta med något som liknar graffiti, men som i själva verket indikerar vilka familjer man besökt.
Det känns alltid lika fantastiskt att se hur väl Unicef fungerar – men vi är beroende av pengar för att bekosta vaccinet och sjukvården.
På gåvoshopen på Unicefs hemsida kan man köpa vaccin som sedan används här på kliniken.
/Liza Marklund Författare och UNICEF-ambassadör
UNICEF behöver omedelbart ytterligare medel för att kunna ge katastrofhjälp till flyktingbarnen och deras familjer. Ge en katastrofgåva till Syrien eller köp vaccin i vår gåvoshop .
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.