UNI153490-575x383.jpg

Under de senaste två månaderna har minst 133 barn dödats eller lemlästats i Centralafrikanska republiken. Många av dem har medvetet attackerats. UNICEF vädjar nu till alla inblandade att sätta stopp för det brutala våldet mot barnen.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 14

Uppdaterad |

2014 02 14

Våldet mot barn i Centralafrikanska republiken måste upphöra

Tioåriga Adamou, hans mamma och tre år äldre bror tvingades fly efter att hans andra äldre bror och pappa mördades vid en attack mot familjen. Adamou skadades av en machete men överlevde. Foto: © UNICEF/Menezes

Under de senaste veckorna har våldet mot barn i landet trappats upp. UNICEF-representanter i Västafrika rapporterar att de är chockade över dessa mycket allvarliga brott mot barn.

– Barnen blir måltavlor på grund av sin religion eller på grund av vilken samhällsgrupp de tillhör, sade Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika. Våldet har intensifierats, både i huvudstaden Bangui, och i de västra och centrala delarna av landet.

UNICEF har bekräftat fall där barn avsiktligen har halshuggits eller stympats. Andra har skadats i striderna och fått amputera kroppsdelar då det osäkra läget har hindrat dem från att kunna söka vård.

Våldshandlingar har begåtts av alla grupper, men de senaste attackerna mot den muslimska befolkningen har lett till att hela samhällen har evakuerats. Det har gjort att antalet barn som kommit ifrån sina familjer har ökat kraftigt, och dessa barn är särskilt utsatta för risker.

UNICEF vädjar nu starkt till regeringen, alla samhällsgrupper och ledare att hjälpa till för att sätta stopp för våldet, och att samarbeta för försoning. Våldshandlingarna mot barn måste utredas, och de ansvariga måste åtalas och straffas.

– Det finns ingen framtid för ett land där vuxna så hänsynslöst kan attackera barn utan att straffas, sade Fontaine. Alla barn i Centralafrikanska republiken måste skyddas. Attackerna måste fördömas av alla parter, internationella organisationer och media.

Hjälp barn i krig och katastrofer, ge en gåva här. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

IMG_7009.jpg
Våld i hemmet

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

un0220698.jpg
Våld i hemmet

Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.