IMG_7009-575x410.jpg

"När man gråtit 5 000

gånger blir man typ immun"

Visste du att 36 procent av barnen i Sverige utsatts för någon form av misshandel av en närstående under sin uppväxt? Det vill UNICEF stoppa. Idag delar vi en pojkes berättelse. Han utsattes för psykiskt våld av sin pappa under uppväxten, men blev inte trodd och sveks av vuxenvärlden.

Skribent |

Publicerad |

2018 02 16

Uppdaterad |

2018 02 16

"När man gråtit 5 000 gånger blir man typ immun"

Foto: Frank Aschberg

Vissa former av våld mot barn räknas idag inte som ett brott enligt svensk lag. Det vill UNICEF ändra på. I  den nya rapporten Vem skyddar mig från våld? berättar barn i Sverige om sina upplevelser. Idag delar vi en pojkes historia:

”Pappa står ute på balkongen. Jag tänker att det är mitt fel. Pappa tycker att vi bara vill vara med mamma, att vi är taskiga mot honom. Alla gråter. Pappa skriker att han ska hoppa. Jag är fyra år.

Jag minns mest att jag grät. Det var typ det man gjorde när man var hos honom. Men man grät mindre med åren. Man blev hårdare. När man gråtit 5 000 gånger blir man typ immun. När han sa ifrån blev han skitarg direkt. Han var hårdhänt och tog tag i armen. Jag minns att det gjorde ont."

"Han var ofta så aggressiv att jag trodde att han och min syster skulle slå ihjäl varandra. Jag var livrädd och grät. En gång när jag var kanske fem år ringde jag polisen. Jag tänkte att de skulle ordna upp kaoset. Men jag la på för när jag kom fram visste jag inte vad jag skulle säga.

Samtidigt såg jag upp till honom. Vi gjorde coola handskakningar och han var kompis med fröknarna i skolan. Jag preachade att han var häftig. Men man var skiträdd när man kom hem.

Just nu har jag sagt upp kontakten. Jag fick reda på att han varit våldsam mot mamma när jag var liten. Då blev det lättare att fatta att

det han gör mot mig är fel, att det också är ett sorts våld.

Jag skulle vilja att han fattar att han gjort fel. Men han snackar sig bara ur det, och allt blir som vanligt igen.

Jag gjorde en anmälan för psykiskt våld, latent våld och en del fysiskt våld. Efteråt gick de inte vidare med anmälan. Jag frågade om en förklaring och de skrev att de inte vill att det ska vara som en hämnd mot pappa. Men för mig handlar det om upprättelse.

När utredningen las ner började jag tänka att han kanske inte gjort fel. Det var som att de trodde att jag ljög,  och ringde pappa för att kolla. Anmälan till socialtjänsten var ett sätt att visa pappa att det han gjort inte är okej. Men de tyckte väl att det var okej.”

Pojke, 17 år.

Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist UNICEF Sverige:

– Det här handlar om ett barn som söker upprättelse för övergrepp som pappan utsatt honom för. Men pojken blir inte trodd, utan snarare sviken av vuxenvärlden. Pojken har blivit utsatt för psykiskt våld och vi vet att skadorna och lidandet som det orsakar kan vara lika allvarliga som vid fysiskt våld.

– Psykiskt våld som hot, trakasserier och att barn tvingas bevittna våld i hemmet är idag inte straffbart enligt svensk lag. I det här fallet bagatelliseras pojkens upplevelser och pappans beteende normaliseras.

Hjälp oss göra allt våld mot barn straffbart – skriv under vårt krav:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

IMG_7009.jpg
Våld i hemmet

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

un0220698.jpg
Våld i hemmet

Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.