Default hero image

UNICEF ökar hjälp till

barnsoldater i Sri Lanka

Senaste tidens intensiva strider i Sri Lanka har lett till ett ökat antal barnsoldater och UNICEF intensifierar nu arbetet för att se till att barn inte ska användas som soldater.

Skribent |

Publicerad |

2009 02 25

Uppdaterad |

2009 02 25

UNICEF ökar hjälp till barnsoldater i Sri Lanka

Senaste tidens intensiva strider i Sri Lanka har lett till ett ökat antal barnsoldater och UNICEF intensifierar nu arbetet för att se till att barn inte ska användas som soldater.
Sedan 2002 har uppskattningsvis 7 000 barn rekryterats som barnsoldater i inbördes strider mellan regeringsstyrkor och gerillan tamilska tigrarna. Hela tiden har UNICEF fört en tålmodig och tidvis framgångsrik kamp för att barn ska släppas ur de väpnade styrkorna.

Rehabilitering och information

Den nuvarande intensifieringen av arbetet består dels av utökade rehabiliteringsprogram för avväpnade barnsoldater, dels av en opinionsbildande informationskampanj för att få stopp på användandet av barn som soldater och öka trycket på styrkor att släppa barnen fria.
Med hjälp av bland annat radio-, tv-inslag och informationsaffischer och annonser på landets tre språk och med budskap till väpnade grupper, er UNICEF öka kunskapen om att barn har rätt att skyddas i krig och att det är förbjudet att använda dem som soldater.

Sitha - räddad ur kriget

Sitha är en ung pojke som för runt ett år sedan, när han var tolv år, kidnappades och togs till ett träningsläger där han och andra barn tvingades lära sig använda skjutvapen och minor.

- Jag var rädd och ville bara tillbaka till min familj, men då sände de mig till fronten, berättar Sitha.

- Barnsoldater lever i en värld av våld och lidande. Många dödas eller lemlästas. De som överlever har ofta upplevt mycket traumatiska händelser som tar lång tid att bearbeta, säger Philippe Duamelle, UNICEFs chef i Sri Lanka.
Lanka.

- Även de som inte används direkt i striderna förlorar viktiga barndomsår som inte kan ersättas.

Samtidigt betonar Duamelle att det finns hopp.

- Barn som får hjälp visar en enastående förmåga att ta sig tillbaka till samhället och ett normalt liv.

Sitha är ett exempel på detta. Han släpptes ur styrkan han tillhörde och deltar nu i ett UNICEF-stött rehabiliteringsprogram. Han har fått psykosocialt stöd och är tillbaks i skolbänken.
Men många av hans kamrater är fortfarande kvar vid fronten. Sitha, och många med honom, hoppas att barnsoldater snart ska vara en okänd företeelse i Sri Lanka.

Hjälp barn i krig och katastrofer. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.