UN0767963.jpg

Skyddsrum på förskola

skyddar barn från bomber

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

Skribent |

Publicerad |

2023 02 03

Uppdaterad |

2023 02 03

Skyddsrum på förskola skyddar barn från bomber

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

På led går barnen ner för trappan till källaren, som har byggts om till ett skyddsrum, på en förskola i Slavutych i norra Ukraina. En flicka lägger sig på en av sängarna och vilar huvudet mot kudden. Likt många andra förskolor är det dags för en paus från lek och aktiviteter men det som skiljer den här förskolan från andra är att det pågår ett krig utanför fönstret.

– Vi ska besöka en myra, säger femåriga Maksym samtidigt som han följer med sina vänner och lärare ner till skyddsrummet. 

UN0767969
En flicka ligger nerbäddad i en av sängarna med sin docka i famnen.Foto: © UNICEF/UN0767969/Vashkiv

“Ibland går flyglarmet precis när barnen har somnat”

Rummet är stort och ljust och väggarna pryds med färgglada prickar och teckningar på myror. Det finns sängar där barnen kan vila en stund, men också bord och stolar så att lärarna kan fortsätta med undervisningen vid flyglarm. På förskolan går det 112 barn och enligt läraren Oksana används rummet främst vid vila så att barnen inte störs. 

– Ibland tjuter flyglarmet precis när barnen har somnat och istället för att väcka dem bestämde vi oss för att flytta ner vilan till skyddsrummet. Men vi har inte berättat för dem att det är ett skyddsrum. Vi säger att vi ska gå och besöka myran, som är barnens favoritkaraktär, säger Oksana. 

UN0767951
Skyddsrummen är utrustade så att lärarna kan fortsätta med undervisningen även när flyglarmet går.Foto: ©UNICEF/UN0767951/Vashkiv

Barnen fick gömma sig bakom väggar

En känsla av trygghet och möjlighet till lek och aktiviteter är avgörande för barn i krig. Det var inte möjligt för en månad sedan. Då fick barnen gömma sig bakom väggar när flyglarmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner finns det nu ett skyddsrum så att barnen kan känna sig trygga och vila en stund från krigets verklighet. Det är även viktigt för att föräldrar ska våga skicka sina barn till skolan. 

Totalt har UNICEF byggt 56 skyddsrum i skolbyggnader i de mest drabbade områdena runt om i Ukraina så att barn kan fortsätta sin skolgång. Vi ser även till att rummen är utrustade med förnödenheter såsom vatten och mat men också material för olika aktiviteter.

UN0767975

Tack vare UNICEF kan vi känna oss trygga

Oksana, lärare på förskolan i Slavutych, Ukraina.

Förskolan tvingades stänga när kriget eskalerade i februari förra året.  I augusti kunde barnen äntligen komma tillbaka men lärarna känner fortfarande stor rädsla.

– Vi försöker att inte visa barnen att vi är oroliga. Det var så viktigt för oss att återgå till jobbet och för barnen att få möjlighet att gå till förskolan, säger Oksana.

Storebror kramar sin syster - Ukraina/Polen

Hjälp barnen i Ukraina

Hjälp barnen i Ukraina att få en trygg vardag trots krig - ge en gåva idag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.