UN0767963.jpg

Skyddsrum på förskola

skyddar barn från bomber

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

Skribent |

Publicerad |

2023 02 03

Uppdaterad |

2023 02 03

Skyddsrum på förskola skyddar barn från bomber

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

På led går barnen ner för trappan till källaren, som har byggts om till ett skyddsrum, på en förskola i Slavutych i norra Ukraina. En flicka lägger sig på en av sängarna och vilar huvudet mot kudden. Likt många andra förskolor är det dags för en paus från lek och aktiviteter men det som skiljer den här förskolan från andra är att det pågår ett krig utanför fönstret.

– Vi ska besöka en myra, säger femåriga Maksym samtidigt som han följer med sina vänner och lärare ner till skyddsrummet. 

UN0767969
En flicka ligger nerbäddad i en av sängarna med sin docka i famnen.Foto: © UNICEF/UN0767969/Vashkiv

“Ibland går flyglarmet precis när barnen har somnat”

Rummet är stort och ljust och väggarna pryds med färgglada prickar och teckningar på myror. Det finns sängar där barnen kan vila en stund, men också bord och stolar så att lärarna kan fortsätta med undervisningen vid flyglarm. På förskolan går det 112 barn och enligt läraren Oksana används rummet främst vid vila så att barnen inte störs. 

– Ibland tjuter flyglarmet precis när barnen har somnat och istället för att väcka dem bestämde vi oss för att flytta ner vilan till skyddsrummet. Men vi har inte berättat för dem att det är ett skyddsrum. Vi säger att vi ska gå och besöka myran, som är barnens favoritkaraktär, säger Oksana. 

UN0767951
Skyddsrummen är utrustade så att lärarna kan fortsätta med undervisningen även när flyglarmet går.Foto: ©UNICEF/UN0767951/Vashkiv

Barnen fick gömma sig bakom väggar

En känsla av trygghet och möjlighet till lek och aktiviteter är avgörande för barn i krig. Det var inte möjligt för en månad sedan. Då fick barnen gömma sig bakom väggar när flyglarmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner finns det nu ett skyddsrum så att barnen kan känna sig trygga och vila en stund från krigets verklighet. Det är även viktigt för att föräldrar ska våga skicka sina barn till skolan. 

Totalt har UNICEF byggt 56 skyddsrum i skolbyggnader i de mest drabbade områdena runt om i Ukraina så att barn kan fortsätta sin skolgång. Vi ser även till att rummen är utrustade med förnödenheter såsom vatten och mat men också material för olika aktiviteter.

UN0767975

Tack vare UNICEF kan vi känna oss trygga

Oksana, lärare på förskolan i Slavutych, Ukraina.

Förskolan tvingades stänga när kriget eskalerade i februari förra året.  I augusti kunde barnen äntligen komma tillbaka men lärarna känner fortfarande stor rädsla.

– Vi försöker att inte visa barnen att vi är oroliga. Det var så viktigt för oss att återgå till jobbet och för barnen att få möjlighet att gå till förskolan, säger Oksana.

Storebror kramar sin syster - Ukraina/Polen

Hjälp barnen i Ukraina

Hjälp barnen i Ukraina att få en trygg vardag trots krig - ge en gåva idag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i skyddsrum i tunnelbanan - Ukraina 2024
Ukraina

Efter två år av krig fortsätter barnen i Ukraina att betala det högsta priset. En ny undersökning från UNICEF visar att barn som bor vid frontlinjen har tvingats tillbringa mer än ett halvår i skyddsrum. Många barn har förlorat skolgång, drabbats av ångest och rädsla. De senaste två månaderna har även attacker mot hem, skolor och sjukhus eskalerat.  

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.