UN0627046.JPG

365 dagar sedan kriget i

Ukraina eskalerade

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

Skribent |

Publicerad |

2023 02 20

Uppdaterad |

2023 03 01

365 dagar sedan kriget i Ukraina eskalerade

För ett år sedan, den 24 februari, vaknade miljontals barn upp till en ny verklighet i Ukraina. Deras liv slogs i spillror och de tvingades lämna sitt hem, sin familj och sin trygghet. Istället för lek och skratt fylldes vardagen med rädsla och ovisshet. 

UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och under det senaste året har vi funnits vid barnens sida dag och natt  – för att förse dem och deras familjer med stöd och hjälp. 

Det är tack vare givare som du som regelbundet bidrar med pengar, som vi kan fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats av kriget. Ditt stöd är ovärderligt. Nedan kan du läsa om några av våra insatser.

Familj på flykt - Ukraina
En UNICEF-medarbetare hjälper en familj på flykt från kriget i Ukraina. Foto: © UNICEF/UN0727821/Reklajtis

UNICEFs mobila team ger stöd längs flyktvägen

I Ukraina har vi 70 mobila team som erbjuder kostnadsfri sjukvård och juridisk hjälp till barn och familjer på flykt. Teamen består av läkare, psykologer, socionomer och jurister.

Deras uppgift är att hitta barn och familjer som behöver hjälp och därför besöker de exempelvis flyktingläger och förskolor men de gör även hembesök. 

– Många tvingades lämna sina hem utan att få med sig några tillhörigheter. En del av dem har släkt kvar hemma, andra har ingenstans att bo. De vänder sig till oss med olika frågor och problem, säger Lyudmila som är ansvarig för ett av UNICEFs mobila team i Ukraina. 

Mobila team - Ukraina
Två medarbetare i ett av våra mobila team i Ukraina.Foto: © UNICEF/UN0692175/Trofimchuk

En trygg mötesplats för barn och familjer på flykt

På över 180 platser runt om i Ukraina har vi öppnat så kallade spilno-center, som betyder tillsammans på ukrainska. Det är trygga barnvänliga platser för barn och familjer som lever i utsatthet och som tvingats fly kriget.

Platserna är fulla av leksaker och färgglada möbler och ger barn möjlighet att testa olika aktiviteter, få skolundervisning och psykosocialt stöd. Där kan de även träffa andra barn och leka. 

Barn i UNICEFs spilno-center - Ukraina
Barn bygger med klossar på ett av UNICEFs spilno-center i Ukraina. Foto: © UNICEF/UN0763863/Kozinskyi

Tanken med dessa center är att erbjuda barn en känsla av normalitet och en stund att bara få vara barn - något som är helt avgörande för att de ska kunna bearbeta trauman och hitta trygghet. På plats finns även socialarbetare, socionomer och psykologer.

Jag älskar att komma hit. Lärarna är så snälla och vi gör roliga saker tillsammans, och jag har fått en ny vän

– 6-åriga Sofia på ett av UNICEFs spilno-center i Polen.

UNICEF har även öppnat flera spilno-center i närliggande länder som Polen, dit många barn och familjer har flytt. Där kan också barnen lära sig det nya språket.

Livsviktig hjälp till mammor och nyfödda

Det är lätt att glömma att barn föds även mitt under brinnande krig. Flera av sjukhusen hade inte tillgång till skyddsrum och UNICEF har därför renoverat källare på 50 sjukhus och vårdinrättningar runt om i Ukraina, så att de kan användas som förlossningsrum och skyddade avdelningar för de allra yngsta patienterna och deras mammor.

Tillsammans med våra partner har vi även levererat syrgas, medicinsk utrustning, vågar, skyddskläder och handskar så att barn och mammor ska få en sådan trygg förlossning som möjligt. Vi har distribuerat mobila inkubatorer för prematurbebisar, så att personalen snabbt kan transportera dem i säkerhet när flyglarmet går. Vi har även delat ut kit till nyblivna föräldrar som innehåller blöjor, våtservetter, kläder och sådant som behövs den första tiden i ett nyfött barns liv. 

Så länge barnen i Ukraina behöver vår hjälp så fortsätter vi outtröttligt att leverera hjälp och stöd till de som drabbats av krigets hänsynslöshet. Vi ger aldrig upp. 

Neonatal - sjukhus - Ukraina
En neonatalsköterska tar hand om en nyfödd bebis på ett sjukhus som stöttas av UNICEF. Foto: © UNICEF/UN0678677/Filippov

Några fler av UNICEFs insatser sedan kriget eskalerade i februari 2022:


I Ukraina:

  • Nästan 4,9 miljoner barn och kvinnor har fått tillgång till sjukvård via UNICEF-stödda kliniker och mobila hälsoteam.

  • Över 4,6 miljoner människor har fått tillgång till rent dricksvatten.

  • Nästan 1 miljon människor har fått tillgång till vatten, sanitet och hygienprodukter. 

  • UNICEF har tillsammans med våra partner nått 2,9 miljoner barn och vårdnadshavare med insatser för psykosocial hälsa.

  • Cirka 1,4 miljoner barn har fått tillgång till grundläggande utbildning.

I närliggande länder: 

  • Hjälpt mer än 500 000 barn att få tillgång till utbildning.

  • Över 846 000 barn och vårdnadshavare har fått tillgång till psykosocialt stöd tack vare UNICEF och våra partner.

  • Tillsammans med våra partner och lokala myndigheter har UNICEF etablerat så kallade Blå punkter längs med gränsen, det vill säga trygga platser med
    information och stöd till familjer på flykt.

  • Distribuerat hygienartiklar och satt upp hälsostationer inför vintern.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i pappas famn - Afghanistan 2022
Senaste nyheterna

UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.

Pojkar i vinterkläder - Ukraina 2024
Ukraina

Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.

Flicka i skyddsrum i tunnelbanan - Ukraina 2024
Ukraina

Efter två år av krig fortsätter barnen i Ukraina att betala det högsta priset. En ny undersökning från UNICEF visar att barn som bor vid frontlinjen har tvingats tillbringa mer än ett halvår i skyddsrum. Många barn har förlorat skolgång, drabbats av ångest och rädsla. De senaste två månaderna har även attacker mot hem, skolor och sjukhus eskalerat.