Default hero image

Rent vatten och tvål räddar

barns liv i Pakistan

I Sindh-provinsen som drabbades hårdast av översvämningarna i augusti och september kämpar UNICEF för att stoppa sjukdomar och epidemier. Rent vatten, tvål, tandkräm, toaletter, handdukar och hygienundervisning räddar hundratusentals barns liv varje dag. Men nu saknas pengar för att fortsätta det livsviktiga arbetet.

Skribent |

Publicerad |

2011 12 18

Uppdaterad |

2011 12 18

Rent vatten och tvål räddar barns liv i Pakistan

Bara ett år efter att monsunregnen orsakade enorm förödelse år 2010, drabbades Pakistan i höstas av ännu en översvämningskatastrof. I provinsen Sindh är 4,8 miljoner människor drabbade och stora områden står fortfarande under vatten. Skadade vattensystem, förorenade vattenkällor, brist på toaletter och överbefolkade flyktingläger innebär att sjukdomar sprids snabbt. Och allra mest utsatta och sårbara är barnen.

Vattenreningstabletter och toaletter

UNICEF förser dagligen mer än en miljon människor med rent dricksvatten. Tankbilar kör in vatten, ledningar lagas och pumpar installeras. 4,6 miljoner vattenreningstabletter har distribuerats och i de värst drabbade områdena har UNICEF satt upp 14 300 enkla latriner som ger 416 460 människor möjlighet att gå på toaletten, varav 189 800 barn.

Undervisning om hygien

Över 1,5 miljoner barnfamiljer har fått UNICEFs hygienpaket som bland annat innehåller vattendunkar, hinkar, vattenreningstabletter, muggar, tvål och tandkräm. AllaRunt om i hela det översvämningsdrabbade området håller UNICEF lektioner om sambandet mellan vatten, bakterier och sjukdomar. Två gånger i månaden samlas alla barn och deras familjer för att lära sig hur viktigt det är att hålla sina händer och naglar rena. De får också information om hur man renar vatten.

Pengar saknas

Pengarna som hittills kommit in från omvärlden räcker inte för att fortsätta de livsviktiga insatserna när det gäller vatten och hygien. Vattenledningar måste lagas och vatten renas under flera månader framåt. Du kan hjälpa till att ge fler barn rent vatten genom att handla vattenreningstabletter i UNICEFs gåvoshop.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.