UNI156920-575x383.jpg

Minireningsverk räddar barns

liv i Gaza

Nu finns en lösning på den akuta vattenbristen i Gaza där kranvattnet är odrickbart och priserna hos privata vattenförsäljare skjutit i höjden. UNICEF installerar minireningsverk som redan nu ger 95 000 människor gratis dricksvatten och förhindrar att barn blir sjuka och dör av diarré.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 14

Uppdaterad |

2014 02 14

Minireningsverk räddar barns liv i Gaza

Sjuåriga Ahmad hjälper sin pappa Ramadan att lasta av flaskor med dricksvatten från det nya reningsverket. Tidigare var han och hans syskon tvungna att gå jättelångt varje dag för att hjälpa till att bära hem dyrt vatten från en privat försäljare. Nu har de mer tid att leka och gå i skolan och de blir inte lika ofta sjuka.

UNICEF anlitas som vattenexperter över hela världen för att förbättra gamla vattensystem och utveckla nya smarta tekniska lösningar och billiga metoder som familjer i fattiga länder har råd med och som är enkla att använda och underhålla. Som till exempel nu i Gaza där över 90 procent av grundvattenreservoarerna har visat sig vara otjänligt som dricksvatten, på grund av föroreningar från avlopp och havsvatten.

Många familjer har tvingats använda så mycket som en tredjedel av sin inkomst på att köpa dricksvatten som inte bara är dyrt, utan också riskerar att göra deras barn sjuka. Fyra femtedelar av vattnet som säljs av privata försäljare är nämligen smutsigt. Men nu blir det ändring.

UNI156916-575x383.jpg
En av dem som nu kan hämta gratis dricksvatten till sin familj är Ramadan Al-Essawi (till vänster) som bor i Nuseirat, ett område för palestinska flyktingar i centrala Gaza. Han cyklar varje dag till det lilla reningsverket för att fylla sina vattenflasko

En av dem som nu kan hämta gratis dricksvatten till sin familj är Ramadan Al-Essawi (till vänster) som bor i Nuseirat, ett område för palestinska flyktingar i centrala Gaza. Han cyklar varje dag till det lilla reningsverket för att fylla sina vattenflaskor. Det ger honom mer pengar i plånboken och räddar hans barns liv.

I områden där vattnet är som mest förorenat och där Gazas allra fattigaste bor, installerar UNICEF en ny typ av minireningsverk i bostadskvarter och flyktingläger. Redan nu är 18 stycken på plats. Tre av dem har en en kapacitet att kunna rena så mycket som 50 000 liter bräckt vatten (blandat sött och salt vatten) i timmen och resten kan rena 50 000 liter om dagen. Tillsammans förser de redan nu 95 000 människor med rent vatten.

På gång är också ett större reningsverk som kan rena saltvatten från Medelhavet. Det ska klara av att ge sex miljoner liter rent vatten om dagen till 75 000 människor.  Det här är bara början. Vi fortsätter kämpa och ger oss inte förrän alla barn i Gaza kan dricka rent vatten. Det är deras självklara rättighet.

Hjälp oss fortsätta kämpa för barns rätt till rent vatten genom att bli Världsförälder eller köpa vattenreningstabletter som hjälper barn och deras familjer att rena sitt vatten och undvika sjukdomar.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.