frisor.jpg

Veckans UNICEF-ambassadör:

Angélique Kidjo

Skribent |

Publicerad |

2011 03 03

Uppdaterad |

2011 03 03

Veckans UNICEF-ambassadör: Angélique Kidjo

Nu är det dags att presentera en ny UNICEF-ambassadör här på bloggen! Förra veckan skrev vi omShakira

och hennes besök i Bangladesh, och idag handlar det om ännu en känd sångerska som ger röst åt barnen: västafrikanska Angélique Kidjo.Angélique utsågs till UNICEF-ambassadör 2002 och har speciellt lyft fram frågan omflickors rätt att gå i skolan

, en åtgärd som effektivt minskar fattigdomen i världen. Hon har grundat Batonga-stiftelsen som ger flickor i Afrika en möjlighet att utbilda sig och menar att just detta är lösningen på många av kontinentens problem: ”För mig är utbildning helt avgörande eftersom det ger så många positiva konsekvenser i form av en sund politik och utveckling”, säger hon.

Angélique i Benin

Den världsberömda sångerskan och låtskrivaren kommer från Benin, och i december 2009 gjorde hon en resa till sitt hemland för att besöka UNICEF-stödda projekt som ger boende, utbildning och yrkesträning åt utsatta barn. I Cotou besökte Angélique centret ”Hindé” där barn som utsatts för trafficking får bo och gå i skolan, och frisörskolan ”Black Style” som genom sina kurser ger barn en möjlighet att försörja sig. Hon var även hos ”Minor Protection Brigade” som varje år tar hand om fler än tusen barn som blivit övergivna, utnyttjade och utsatta förtrafficking, något som drabbar tiotusentals barn i Benin varje år

. I huvudstaden Porto Novo träffade sångerskan barn från ”Don Bosco’s Centre” där de som utsatts för övergrepp kan få hjälp och skydd.

med_barn.jpg
Angélique med barn och personal från Don Bosco’s Centre i huvudstaden Porto Novo.Foto: UNICEF/ Olivier Asselin
skola1.jpg
UNICEF-ambassadören på centret ”Hindé” som ger utsatta barn i Cotonou en möjlighet att gå i skolan.Foto: UNICEF/Olivier Asselin
harstyling.jpg
Sångerskan tittar på när elever på frisörskolan ”Black Style” övar på stylingtekniker.Foto: UNICEF/Olivier Asselin
presskonferens.jpg
Angélique pratar om barns rättigheter på en presskonferens i Cotonou.Foto: UNICEF/Olivier Asselin

Angélique pratar om hur viktigt det är att alla barn får gå i skolan:

Lyssna på Spotify på låten som Angélique tillägnat UNICEF:s arbete: Angelique Kidjo – Mutoto Kwanza Vi gillar Angélique, gör du?

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.