transitskola.jpg

Transitskolor ger fattiga barn

en chans till utbildning

Skribent |

Publicerad |

2010 06 16

Uppdaterad |

2010 06 16

Transitskolor ger fattiga barn en chans till utbildning

...FAWEZA ser bristen på böcker som ett stort problem och har därför ett rullande bibliotek som åker runt till Lusakas alla skolor. The Mobile Library är som en bokbuss som kompletterar med läroböcker och annan litteratur. Jag fick följa med biblioteket till en flickskola där vi möttes av jubel och exalterade ansikten. Flickorna nästan slogs om böckerna och några lämnade oss besvikna, utan den lärobok de behövde för att klara examen.

I mina öron låter det ganska galet, att skolorna har prov på ämnen som de inte kan förse eleverna med tillräckligt mycket material för att klara av. Jag är van vid att elever i grund- och gymnasieskolan kuggar prov på grund av sin egen motivation, inte på grund av att de ej haft råd med böcker. Det känns orättvist och onödigt på något vis.

För att försöka hjälpa dem som hamnar utanför skolan eller som sliter ont för att kunna vara kvar, driver FAWEZA ett projekt som heter Back to Back, där elever, lärare, föräldrar och samhället tillsammans gör insatser för att stötta varandra. Som ett fan av entreprenörskap, företagsamhet och kreativitet älskar jag det här projektet!

Back to Back går ut på att lärare och elever får använda sina kunskaper, så som att läsa, skriva och räkna, och förmedla dem vidare till de outbildade föräldrarna. De vuxna får i gengäld lära barnen något som de själva har kunskap inom, t ex olika former av hantverk.

Back to Back-grupperna gör upp affärsidéer där de använder sina kunskaper tillsammans och pengarna som kommer in går till att stötta eleverna till fortsatt utbildning. FAWEZA bidrar med kunskap och resurser, t ex symaskiner, för att idéerna ska bli så framgångsrika som möjligt. På så vis sysselsätts de ofta arbetslösa föräldrarna, barnen får möjlighet att fortsätta sin utbildning och samhället får ta en aktiv roll i att stötta de olika affärsidéerna. De utbyter värdefull kunskap med varandra som de har nytta av för resten av livet.

Men som jag nämnde tidigare så är det många elever som tvingas hoppa av skolan i alla fall. Dessa barn försöker FAWEZA att fånga upp i så kallade transitskolor där barnen på eftermiddagarna får möjlighet till undervisning. Där finns inga krav på skoluniformer och klasserna delar på de resurser som finns.

Jag besökte en transitskola där barn i olika åldrar satt på golvet och trängdes på smala bänkar i ett mörkt klassrum. De hade alla halkat ur det vanliga skolsystemet och fick genom transitskolan möjlighet till att fortsätta utvecklas och kanske komma ifatt den vanliga skolan igen. Tack vare stöd från UNICEF kan lärare specialutbildas till att ha hand om transitklasserna och hjälpa barnen vidare i sin utveckling.

transitskola.jpg
Barnen i transitskolan trängs vid de bänkar som finns...
transitskola-2.jpg
...medans andra sitter på golvet.
transitskola-3.jpg
Genom transitskolorna får de fattiga barnen, som hamnat utanför skolsystemet, en chans att fortsätta att utvecklas.
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.