
Transitskolor ger fattiga barn
en chans till utbildning
Publicerad |
2010 06 16
Uppdaterad |
2010 06 16
Transitskolor ger fattiga barn en chans till utbildning
Fortsättning på gårdagens post: "Flickorna fick läsa samma böcker om och om igen i brist på annat"
...FAWEZA ser bristen på böcker som ett stort problem och har därför ett rullande bibliotek som åker runt till Lusakas alla skolor. The Mobile Library är som en bokbuss som kompletterar med läroböcker och annan litteratur. Jag fick följa med biblioteket till en flickskola där vi möttes av jubel och exalterade ansikten. Flickorna nästan slogs om böckerna och några lämnade oss besvikna, utan den lärobok de behövde för att klara examen.
I mina öron låter det ganska galet, att skolorna har prov på ämnen som de inte kan förse eleverna med tillräckligt mycket material för att klara av. Jag är van vid att elever i grund- och gymnasieskolan kuggar prov på grund av sin egen motivation, inte på grund av att de ej haft råd med böcker. Det känns orättvist och onödigt på något vis.
För att försöka hjälpa dem som hamnar utanför skolan eller som sliter ont för att kunna vara kvar, driver FAWEZA ett projekt som heter Back to Back, där elever, lärare, föräldrar och samhället tillsammans gör insatser för att stötta varandra. Som ett fan av entreprenörskap, företagsamhet och kreativitet älskar jag det här projektet!
Back to Back går ut på att lärare och elever får använda sina kunskaper, så som att läsa, skriva och räkna, och förmedla dem vidare till de outbildade föräldrarna. De vuxna får i gengäld lära barnen något som de själva har kunskap inom, t ex olika former av hantverk.
Back to Back-grupperna gör upp affärsidéer där de använder sina kunskaper tillsammans och pengarna som kommer in går till att stötta eleverna till fortsatt utbildning. FAWEZA bidrar med kunskap och resurser, t ex symaskiner, för att idéerna ska bli så framgångsrika som möjligt. På så vis sysselsätts de ofta arbetslösa föräldrarna, barnen får möjlighet att fortsätta sin utbildning och samhället får ta en aktiv roll i att stötta de olika affärsidéerna. De utbyter värdefull kunskap med varandra som de har nytta av för resten av livet.
Men som jag nämnde tidigare så är det många elever som tvingas hoppa av skolan i alla fall. Dessa barn försöker FAWEZA att fånga upp i så kallade transitskolor där barnen på eftermiddagarna får möjlighet till undervisning. Där finns inga krav på skoluniformer och klasserna delar på de resurser som finns.
Jag besökte en transitskola där barn i olika åldrar satt på golvet och trängdes på smala bänkar i ett mörkt klassrum. De hade alla halkat ur det vanliga skolsystemet och fick genom transitskolan möjlighet till att fortsätta utvecklas och kanske komma ifatt den vanliga skolan igen. Tack vare stöd från UNICEF kan lärare specialutbildas till att ha hand om transitklasserna och hjälpa barnen vidare i sin utveckling.
Relaterade artiklar
Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.

Redan innan pandemin var utbildningsnivån i många länder extremt låg och en global utbildningskris stod för dörren. Efter två år av skolstängningar har miljoner barn ännu inte återvänt till skolan. Många av dem riskerar att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. Det visar UNICEFs rapport Are children really learning?