UNI154931-575x381.jpg

På grund av stridigheter i Centralafrikanska republiken har tiotusentals barn tvingats fly sina hem och 65 procent av landets skolor har plundrats. UNICEF har tillsammans med partners byggt 100 tillfälliga skolor som kommer göra det möjligt för över 20 000 barn att få tillgång till utbildning.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 04

Uppdaterad |

2014 02 04

Tillfälliga klassrum hjälper 20 000 barn på flykt

Skolorna i huvudstaden Bangui har varit stängda sedan början av december. Hälften av stadens befolkning har tvingats fly sina hem. De tillfälliga skolor som UNICEF nu bygger upp är en kortsiktig lösning och vi stödjer samtidigt regeringen så att de kunna öppna de vanliga skolorna när säkerhetsläget tillåter.– Om barnen inte kan komma till klassrummet på grund av att de befinner sig på flykt måste klassrummet komma till dem, säger UNICEFs representant Judith Léveillée.

UNI154931-575x381.jpg
Foto: © UNICEF/Duvillier

Foto: © UNICEF/DuvillierSkolorna i huvudstaden Bangui har varit stängda sedan början av december. Hälften av stadens befolkning har tvingats fly sina hem. De tillfälliga skolor som UNICEF nu bygger upp är en kortsiktig lösning och vi stödjer samtidigt regeringen så att de kunna öppna de vanliga skolorna när säkerhetsläget tillåter.– Om barnen inte kan komma till klassrummet på grund av att de befinner sig på flykt måste klassrummet komma till dem, säger UNICEFs representant Judith Léveillée.

Skolor ger stabilitet och hopp om framtiden

Rätten till utbildning är en av de rättigheter som ofta drabbas hårt vid katastrofer och konflikter. Eftersom skolan även är en viktig del av bearbetning av trauman är det viktigt att så snabbt som möjligt få tillbaka barnen till skolan.– Barnen har redan förlorat flera månaders skolgång på grund av konflikten. Nu är det av största vikt att alla så snart som möjligt återvänder till skolan. Det ger barnen en ökad känsla av vardag, stabilitet och hopp för framtiden.40 av de 100 tillfälliga skolorna är redan i bruk och vi har utbildat 160 lärare mot åldrarna 3-5 år. Vi har även levererat 500 utbildningspaket som innehåller skolmaterial, böcker, pennor, sportutrustning och ritmaterial.

Barnvänliga platser hjälper barn hantera trauman

Utöver de tillfälliga skolorna bygger vi även trygga och barnvänliga platser där barn får hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.Tidigare i höstas rapporterade vi från en av de barnvänliga platserna i ett läger i Bossangua

, där 600 pojkar och flickor som flytt från sina hem en chans att återupptäcka vad det innebär att vara barn.– Jag vill att barnen i min klass glömmer alla hemskheter de sett och upplevt. Jag vill vara säker på att de ska slippa våld och lära sig om ärlighet och godhet. Ett land utan utbildning har ingen framtid, säger Antoinette, en av de lärare som UNICEF utbildat.

Mer hjälp behövs

Alla barn har rätt till utbildning och en trygg barndom fri från våld. UNICEF fortsätter arbetet med att hjälpa de konfliktdrabbade barnen i Centralafrikanska republiken, men ännu mer hjälp behövs.Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete

.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.