UNI154931-575x381.jpg

På grund av stridigheter i Centralafrikanska republiken har tiotusentals barn tvingats fly sina hem och 65 procent av landets skolor har plundrats. UNICEF har tillsammans med partners byggt 100 tillfälliga skolor som kommer göra det möjligt för över 20 000 barn att få tillgång till utbildning.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 04

Uppdaterad |

2014 02 04

Tillfälliga klassrum hjälper 20 000 barn på flykt

Skolorna i huvudstaden Bangui har varit stängda sedan början av december. Hälften av stadens befolkning har tvingats fly sina hem. De tillfälliga skolor som UNICEF nu bygger upp är en kortsiktig lösning och vi stödjer samtidigt regeringen så att de kunna öppna de vanliga skolorna när säkerhetsläget tillåter.– Om barnen inte kan komma till klassrummet på grund av att de befinner sig på flykt måste klassrummet komma till dem, säger UNICEFs representant Judith Léveillée.

UNI154931-575x381.jpg
Foto: © UNICEF/Duvillier

Foto: © UNICEF/DuvillierSkolorna i huvudstaden Bangui har varit stängda sedan början av december. Hälften av stadens befolkning har tvingats fly sina hem. De tillfälliga skolor som UNICEF nu bygger upp är en kortsiktig lösning och vi stödjer samtidigt regeringen så att de kunna öppna de vanliga skolorna när säkerhetsläget tillåter.– Om barnen inte kan komma till klassrummet på grund av att de befinner sig på flykt måste klassrummet komma till dem, säger UNICEFs representant Judith Léveillée.

Skolor ger stabilitet och hopp om framtiden

Rätten till utbildning är en av de rättigheter som ofta drabbas hårt vid katastrofer och konflikter. Eftersom skolan även är en viktig del av bearbetning av trauman är det viktigt att så snabbt som möjligt få tillbaka barnen till skolan.– Barnen har redan förlorat flera månaders skolgång på grund av konflikten. Nu är det av största vikt att alla så snart som möjligt återvänder till skolan. Det ger barnen en ökad känsla av vardag, stabilitet och hopp för framtiden.40 av de 100 tillfälliga skolorna är redan i bruk och vi har utbildat 160 lärare mot åldrarna 3-5 år. Vi har även levererat 500 utbildningspaket som innehåller skolmaterial, böcker, pennor, sportutrustning och ritmaterial.

Barnvänliga platser hjälper barn hantera trauman

Utöver de tillfälliga skolorna bygger vi även trygga och barnvänliga platser där barn får hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.Tidigare i höstas rapporterade vi från en av de barnvänliga platserna i ett läger i Bossangua

, där 600 pojkar och flickor som flytt från sina hem en chans att återupptäcka vad det innebär att vara barn.– Jag vill att barnen i min klass glömmer alla hemskheter de sett och upplevt. Jag vill vara säker på att de ska slippa våld och lära sig om ärlighet och godhet. Ett land utan utbildning har ingen framtid, säger Antoinette, en av de lärare som UNICEF utbildat.

Mer hjälp behövs

Alla barn har rätt till utbildning och en trygg barndom fri från våld. UNICEF fortsätter arbetet med att hjälpa de konfliktdrabbade barnen i Centralafrikanska republiken, men ännu mer hjälp behövs.Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete

.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska. 

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

un0535370.jpg
Skolstart

Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.