Default hero image

FN lägger ner

hjälpinsatser efter attacker

FN har lagt all verksamhet i Gaza på is efteratt en skola som drivs av UNRWA, UnitedNations Relief and Works Agency, bombats i början av veckan. Behoven av mat, medicin och bränsle är nu akutai Gaza. Under en kort vapenvila kunde UNICEF igår distribuera sjukvårdskit och vatten-och hygienutrustning, men mycket mer behövs.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 08

Uppdaterad |

2009 01 08

FN lägger ner hjälpinsatser efter attacker

FN har lagt all verksamhet i Gaza på is efter att en raket slagit ner nära en skola som drivs av UNRWA, United Nations Relief and Works Agency. Det gör behoven av mat, medicin och bränsle än mer akuta i Gaza. Uppskattningsvis lever 14 000 människor, varav 7 840 barn, i tillfälliga skydd. Skolorna är fortsatt stängda.

- Humanitära organisationer måste omedelbart ges fri lejd in i Gaza för att ge barn och deras familjer de förnödenheter och den hjälp de behöver. Barnen måste få fredade, säkra zoner, säger Ann Veneman, UNICEFs högsta chef.

- Det är först när konflikten får ett slut som barns rättigheter respekteras fullt ut, säger Veneman.

Farligt att gå ut

I samarbete med andra barnrättsorganisationer tar UNICEF fram radio- och tv-inslag för att nå föräldrar med information till föräldrar och andra vuxna som kan hjälpa dem att tidigt identifiera om barnen visar symptom på psykosocial stress och vad vuxna kan göra för att hjälpa barnen.

- Det finns ingen skola att gå till eftersom det är så farligt att röra sig på gatorna, berättar 16-åriga Yasmin över telefon från sitt hem i Gaza.

Inga byggnader är längre säkra i Gaza. Skolor och moskéer har träffats av bomber.

Yasmins hem skadades vid ett flyganfall tidigare i kriget.

- De bombade moskén som ligger utanför mitt fönster. Jag var livrädd för mitt fönster gick sönder och glassplittret hamnade i min säng. Jag började gråta och hoppade ur sängen och sov hos mina föräldrar istället.

Mailar när elen fungerar

- Det är svårt att få tag på glas eftersom nästan inga varor släpps in i Gaza sedan 1,5 år tillbaka. Vi fick sätta upp aluminiumfolie för att skydda mot vinterkylan, säger Yasmin.

Nu faller bomberna längre norrut och Yasmin har flyttat tillbaka till sitt rum. Men fortfarande kan hon inte gå hemifrån.

- Jag kan inte ens sticka ut näsan utanför dörren. Det är väldigt farligt.

Hon talar med sina vänner i telefon och mailar när elen fungerar.

- Det är svårt att tänka på fred, eftersom både Hamas och Israel inte vill ha fred. Men kanske om de börjar tala med varandra. Kanske. Men det är svårt.

Om Yasmin kunde tala med ledarna på båda sidor i konflikten, skulle hon säga:

- Vi är människor och vi vill leva.

UNICEF finns på plats i och utanför Gaza och kämpar för att hjälpa barnen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.