Default hero image

Gratis grundskola för alla

barn i Togo

Skribent |

Publicerad |

2008 10 17

Uppdaterad |

2008 10 17

Gratis grundskola för alla barn i Togo

Togos regering har beslutat att avskaffa skolavgiften för barn i grundskolan i landet.  Det betyder att alla barn har tillgång till gratis grundskola, helt i enlighet med barnkonventionen. Det innebär också att Togo tagit ett stort steg mot att nå FN:s millenniemål för skolan - att alla barn ska gå i skolan år 2015.

Redan innan skolavgiften avskaffades gick runt  75 procent av alla barn i skolan. Men för många var skolavgiften på cirka 30 kronor per elev och år en tung börda.  I Togo lever 60 procent av befolkningen under fattigdomsstrecket. Därför måste många barn hjälpa till att bidra till familjens försörjning, till exempel genom att hjälpa till på gården och i hushållet.

Flera skolstarter

- Skolstarten går i vågor. I början av terminen är de flesta barnen fortfarande hemma och hjälper till med skörden men klasserna ökas på successivt säger Afandémon Amaglo som är rektor för Akodessewa-skolan som ligger ca 1,5 mil utanför Togos huvudstad Lomé.

Komla, 9 år, har tidigare aldrig varit i ett klassrum men har nu fått börja i första klass i Akodessewa-skolan.

- Jag brukar arbeta med mina föräldrar på åkrarna men idag går jag i skolan. Jag vill lära mig att läsa och räkna så att jag kan bli en duktig affärsman, säger Komla.

Skolan förväntar sig stor tillströmning av nya barn som Komla när skolavgiften slopats.

UNICEF stöttar

UNICEF har samarbetat med regeringen och lokala myndigheter runt om i landet för att få en kostnadsfri grundskola av hög kvalitet. Vi kommer fortsätta att erbjuda vårt stöd - både vår expertis och pengar - för att förbättra skolorna i Togo.

UNICEF kommer bland annat att genomföra en studie för att följa upp effekterna av avgiftsfri grundskola, för att få bra underlag att arbeta vidare med.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter, trots att två tredjedelar av dem går i skolan. Världen står inför en global utbildningskris och värst är det för flickor. Utan utbildning riskerar barn att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. UNICEF arbetar för att alla barn ska få den utbildning de har rätt till.

un0535370.jpg
Skolstart

Världen står inför en global utbildningskris. Miljoner barn har hamnat så långt efter i sin inlärning att de riskerar att aldrig komma ikapp. Fler än två av tre 10-åringar i världen kan inte läsa och förstå en enkel text, en rejäl ökning på bara ett par år. UNICEF arbetar för att alla barn ska få utbildning och rätt kunskap för att i framtiden kunna leva ett bra liv. Ett av de barn som har kunnat återvända till skolan med UNICEFs hjälp är 13-årige Ahmad från Syrien.

un0359802-1-scaled-e1648652382618.jpg
Skolstart

Redan innan pandemin var utbildningsnivån i många länder extremt låg och en global utbildningskris stod för dörren. Efter två år av skolstängningar har miljoner barn ännu inte återvänt till skolan. Många av dem riskerar att utnyttjas, hamna i barnarbete eller barnäktenskap och fastna i livslång fattigdom. Det visar UNICEFs rapport Are children really learning?