Default hero image

Gratis grundskola för alla

barn i Togo

Skribent |

Publicerad |

2008 10 17

Uppdaterad |

2008 10 17

Gratis grundskola för alla barn i Togo

Togos regering har beslutat att avskaffa skolavgiften för barn i grundskolan i landet.  Det betyder att alla barn har tillgång till gratis grundskola, helt i enlighet med barnkonventionen. Det innebär också att Togo tagit ett stort steg mot att nå FN:s millenniemål för skolan - att alla barn ska gå i skolan år 2015.

Redan innan skolavgiften avskaffades gick runt  75 procent av alla barn i skolan. Men för många var skolavgiften på cirka 30 kronor per elev och år en tung börda.  I Togo lever 60 procent av befolkningen under fattigdomsstrecket. Därför måste många barn hjälpa till att bidra till familjens försörjning, till exempel genom att hjälpa till på gården och i hushållet.

Flera skolstarter

- Skolstarten går i vågor. I början av terminen är de flesta barnen fortfarande hemma och hjälper till med skörden men klasserna ökas på successivt säger Afandémon Amaglo som är rektor för Akodessewa-skolan som ligger ca 1,5 mil utanför Togos huvudstad Lomé.

Komla, 9 år, har tidigare aldrig varit i ett klassrum men har nu fått börja i första klass i Akodessewa-skolan.

- Jag brukar arbeta med mina föräldrar på åkrarna men idag går jag i skolan. Jag vill lära mig att läsa och räkna så att jag kan bli en duktig affärsman, säger Komla.

Skolan förväntar sig stor tillströmning av nya barn som Komla när skolavgiften slopats.

UNICEF stöttar

UNICEF har samarbetat med regeringen och lokala myndigheter runt om i landet för att få en kostnadsfri grundskola av hög kvalitet. Vi kommer fortsätta att erbjuda vårt stöd - både vår expertis och pengar - för att förbättra skolorna i Togo.

UNICEF kommer bland annat att genomföra en studie för att följa upp effekterna av avgiftsfri grundskola, för att få bra underlag att arbeta vidare med.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

118,5 miljoner flickor världen över förnekas utbildning. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.