SAFE-spaces.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 06 15

Uppdaterad |

2010 06 15

"Flickorna fick läsa samma böcker om och om igen i brist på annat" - Zambiska läscirklar och SAFE-spaces

SAFE-spaces.jpg
Flickorna i klubben SAFE-spaces

...På flickornas gymnasieskola, Kamulanga Centre of Excellence, pågår ett nytt projekt som berör många fler.  100 flickor som anses vara lite extra utsatta har tillsammans bildat en klubb, SAFE-spaces , där de minst en gång i veckan har möten för att utrustas med kunskaper som berör dem. De får bland annat träffa advokater som lär de unga kvinnorna om deras rättigheter och som kan hjälpa dem med juridiken i verkliga fall. FAWEZA har samlat ihop ett stort gäng nyckelroller som föreläser och undervisar tjejerna som ska växa upp till självständiga kvinnor.

FAWEZA bedriver också SAFE-club runt om på Zambias skolor. SAFE-club är ett öppet forum där både tjejer och killar träffas för att lära sig om HIV/AIDS, droger och andra viktiga ämnen. På en gymnasieskola fick jag delta under ett möte där dagens ämne handlade om alkohol. De hade heta diskussioner om hur skolan skulle få slut på öldrickandet bland elever och genom att dramatisera, sjunga och skriva poesi uttryckte de sina åsikter. Eleverna sprutade ut förslag på hur de skulle kunna föregå som goda exempel och påverka sina kamrater.

Jag tycker det känns viktigt att man försöker behandla själva orsaken till problemen i samhället och inte bara försöka rätta till konsekvenserna som oftast är dyra. Därför är det viktigt att det finns projekt som dessa så att ungdomarna i tid kan få tillräckligt mycket kunskap för att göra kloka val i livet.

Jag besökte ett projekt för pojkar i grundskolan där även de undervisas i liknande ämnen. Under mitt besök fick de lära sig om droger och hur de smidigt ska kunna hålla sig ifrån trassel som sådant. Det var en varm och positiv stämning i klassrummet och pojkarna belönade varandra med klappramsor vid bra svar och ”kalla duschar” vid de lite mindre geniala.

lascirkel.jpg
Flickorna sitter i cirklar och läser

Enligt FAWEZA är läskunnigheten för många i Zambia väldigt begränsad. För att det ska ske en förändring på den punkten arrangerar de bland annat läscirklar, där UNICEF varit med att ta fram specialanpassade böcker till barnen. Böckerna handlar om viktiga samhällsproblem i Afrika och de är skrivna på ett enkelt sätt som lämpar målgruppen.

Jag fick delta i läscirklarna på en flickskola där flitens lampa lyste klart. Ca 100 flickor satt i ringar på golvet och läste högt. Varje grupp hade en utsedd ”storasyster” som stöttade resten av flickorna till att höja rösten och uttala orden på rätt sätt.

Flickorna och deras lärare berättade att de tyckte läscirklarna var väldigt effektiva och ett bra komplement till övriga skolan. De var väldigt förtjusta i böckerna men önskade att de hade fler titlar att välja mellan då utbudet är lite för begränsat för två år med samma material. Flickorna fick läsa samma böcker om och om igen i brist på annat.

lashjalp-i-cirkel.jpg
Flickorna läser koncentrerat ur böckerna

Och vad jag lärt mig under veckan är också just det, att skolorna jobbar med väldigt dåliga resurser. Regeringen bistår inte på långa vägar med tillräkligt material för att skolorna ska kunna bedriva värdig undervisning. Det ska vara gratis för barnen att gå i grundskolan, men då eleverna får köpa sina egna läroböcker blir utgifterna stora. Alla ska dessutom bära skoluniform, som också är en extra kostnad...

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

118,5 miljoner flickor världen över förnekas utbildning. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.