Default hero image

Det har gått ett halvår sedan Pakistan upplevde de värsta översvämningarna i modern historia. Över 20 miljoner människor drabbades. Sedan dess har UNICEF hjälpt miljoner barn och kvinnor med hälsa, näring, skolgång, vatten och skydd. En av insatserna har varit att renovera förstörda skolor och få igång skolverksamheten igen.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 28

Uppdaterad |

2011 01 28

Barn återvänder till nyrenoverade skolor i Pakistan

I den vackra Swatdalen har skolorna stängt under långa perioder de senaste åren. Området angränsar till Afghanistan och har drabbats av både konflikter och översvämning.

För att barnen i regionen ska få en tryggare tillvaro och få tillbaka sin framtidstro är det viktigt att livet återgår till det normala och att de får skolundervisning. Därför driver UNICEF sedan 2009 kampanjen ”Välkommen till skolan” tillsammans med lokala hjälporganisationer och myndigheter.

Se en video om skolkampanjen här nedanför (på engelska):

Hittills har kampanjen i Swatdalen på olika sätt hjälpt 1000 grundskolor. Dessutom har nära 900 föräldraråd bildats som ska stödja skolverksamheten och få fler flickor till skolan. Förutom att renovera skolor och förse dem med skolmaterial har UNICEF utbildat lärare och medlemmar i föräldraråden och hjälpt till med lokala evenemang.

Premiärdag i nya skolan

En av skolorna, en grundskola för flickor, finns i byn Sheen Patay. De senaste månaderna har det milda vädret tillåtit undervisning utomhus. Men nu hålls för första gången lektioner i den nyrenoverade skolan. Eleverna undervisas i engelska av lärarinnan Mussarrat Afzal i det nymålade klassrummet.

– Under konflikten skadades skolbyggnaden och föräldrar var rädda för att släppa iväg sina döttrar till skolan. Jag fortsatte att hålla skolan öppen men situationen var hemsk och elevantalet minskade snabbt, säger Mussarrat.

Skolan förstördes ytterligare av översvämningen i juli 2010 och fick stänga ännu en gång. En av elevernas mamma har engagerat sig som ordförande i skolans föräldraförening. Hon heter Dildhad Begum och är mamma till nio barn.

– Det är en lycklig dag idag – skolan är öppen igen! Jag har ingen utbildning själv och har levt ett hårt liv. Jag vill att min dotter ska studera och få ett rikt liv, säger Dildhad.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.