Default hero image

Vaccinationskampanjer i

Darfur

Förra fredagen flög UNICEF och FN-personal till Eritreas huvudstad Asmara för att försöka få tillstånd att genomföra två stora vaccinationskampanjer mot mässlingen och polio i de områden som kontrolleras av rebellerna.

Skribent |

Publicerad |

2004 08 13

Uppdaterad |

2004 08 13

Vaccinationskampanjer i Darfur

Utvärderingsteam i norra Darfur

Några av UNICEFs och FNs utsända inledde direkt förhandlingar med SLM, Sudan Liberation Movement Army och JEM, The Justice and Equality Movement. Samtidigt reste ett utvärderingsteam, som fått klartecken från den sudanesiska regeringen, till norra Darfur. Detta konfliktdrabbade område har varken fått besökas av hjälparbetare eller fått tillgång till annan service på flera år.
Doktor Samson Agbo, som är ansvarig för UNICEFs vaccinationsaktivi-teter i Sudan, deltog i utvärderingsteamet. Han sade att det var bland det värsta han sett under sina fem år i landet. I vissa områden tvingas människor livnära sig på den frukt som växer i regionen. En del städer är spöklika. De är totalt övergivna till följd av de bombräder som har gjorts.

Allvarlig undernäring

Under sin resa gjorde dr Agbo enkla näringstest på barn genom att mäta överarmen med ett särskilt plastband. Med utgångspunkt från dessa tester kunde han konstatera att barnen i de områden som kontrolleras av SLM/JEM lider av mycket allvarlig undernäring. Många av dem som testades föll inom den röda kategorin, vilket indikerar att de håller på att dö.

Stort behov av vaccinationer

Under utvärderingsreasan tog Dr Agbo tillfället i akt och vaccinerade mer än 700 barn mot polio. Men det är bara en droppe i havet. För att sjukdomen inte skall få fäste måste en mycket stor del av barnen vara vaccinerade.
Under juli månad genomfördes en stor vaccinationskampanj mot mässlingen som nådde omkring två miljoner barn i Darfur. Men för att vara effektiv, måste kampanjen också nå de värst konfliktdrabbade områdena. Även nomadbefolkningen måste nås. Enligt UNICEFs beräkningar finns det fortfarande runt en halv miljon barn som behöver vaccineras i dessa områden.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.