Default hero image

Vaccinationskampanj i

Libanon

Idag inleddes en omfattande vaccinationskampanj i Libanon. Tiotusentals barn på flykt undan striderna ska vaccineras mot de vanligaste dödliga sjukdomarna. I krissituationer då människor lever under trånga och ibland ohygieniska former ökar risken för utbrott av till exempel mässling och polio.

Skribent |

Publicerad |

2006 08 04

Uppdaterad |

2006 08 04

Vaccinationskampanj i Libanon

- Att vaccinera barnen är oerhört viktigt. Det sista dessa hårt drabbade familjer behöver är att deras barn insjuknar i sjukdomar som kan kosta dem livet, sägr roberto Laurenti, UNICEFs chef i Libanon.

Många hjälper till

Vaccinationskampanjen drivs av Libanons hälsodepartement, Världshälsoorganisationen och UNICEF tillsammans med många frivilligorganisationer. Inledningsvis vaccineras 18 000 barn som lever som flyktingar i trånga lokaler däribland skolor i Beirut. Nästa vecka görs liknande insatser i de områden i Mount Lebanon och andra delar av landet där betydligt fler flyktingfamiljer uppehåller sig. Målet är att nå 55 000 barn i dessa områden.

A-vitamin ger extra skydd

Barn över 15 års ålder får mässlingsvaccin. Barn under fem år får både mässling? och poliovaccin. De små barnen får också A-vitamintillskott för att förbättra deras immunförsvar och därmed ge ännu bättre skydd mot sjukdomar.
UNICEF flyger in mässlingvaccin från katastroflagret i Köpenhamn, via Syrien. En kyllastbil ska sedan föra vaccinen till Beirut. Sedan tidigare har UNICEF fått in 250 000 A-vitamindoser i landet.

Vad UNICEF distribuerat hittills

Sedan krisen inleddes 12 juli har UNICEF bidragit med:

  • Mediciner till 50 000 barn.

  • 48 vattentankar på vardera 5 000 liter. 23 347 personer har fått vatten på detta sätt.

  • 237 vattenkit som bland annat innehåller vattenbehållare och vattenreningstabletter. 78 000 människor har fått hjälp på detta sätt.

  • 3 150 paket med vattenreningstabletter som nått 63 315 personer.

  • 26 396 tvålar som nått 100 772 personer.

  • 263,608 blöjor till 88 235 barn.

Aktuella siffror i Libanon-krisen

835 döda i Libanon
3210 skadade i Libanon
55 döda i Israel
minst 200 skadade i Israel

Över 900 000 människor har flytt sina hem, ungefär 45 procent är barn.

“Hjälp barnen i Libanon nu! Skänk pengar här »”:http://www.unicef.se/stod_oss/ge_en_gava_har/

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.