Default hero image

UNICEF vaccinerar 800 000

barn i Pakistan

Under en två veckor lång vaccinationskampanj ska 800 000 barn som överlevde jordbävningen vaccineras mot mässlingen. Nästan hela ordinarie vaccinationskapaciteten förstördes i jordbävningen men nu har UNICEF tillsammans med samarbetspartners satt upp mobila team som ska nå barn i avlägsna byar.

Skribent |

Publicerad |

2005 11 17

Uppdaterad |

2005 11 17

UNICEF vaccinerar 800 000 barn i Pakistan

Redan dagarna efter jordbävningen beslöt pakistanska regeringen i samråd med UNICEF att ge hög prioritet åt mässlingsvaccination av 4 miljoner barn.

- Den här insatsen kan innebära att vi förhindrar många dödsfall bland barn i denna katastrof. Barns immunförsvar står under mycket stark press av undernäring och traumatiska upplevelser, säger Claudia Hudspeth, som samordnar UNICEFs katastrofinsatser i Muzfarrabad.

Billigt och effektivt

Under första månaden vaccinerades runt 50 000 barn. Nu har UNICEF tillsammans med andra FN-organ och organisationer trappat upp insatserna och målet är att nå 800 000 barn under två veckors tid.

Mässlingsvaccin är en billig och effektiv livräddare: Det krävs endast en vaccinationsdos för att förhindra att man blir sjuk och det kostar mindre än en tia att vaccinera ett barn.

Går till fots

Vaccinationskampanjen utförs av 582 vaccinationslag. Barn i avlägsna byar prioriteras. För att nå barnen används både bilar och helikoptrar men i de flesta fall behöver vaccinationslagen gå till fots från by till by och dörr till dörrtill för nå barnen.
UNICEF bidrar bland annat med kylutrustning och teknisk hjälp.

Vaccinerar mot polio också

Pakistan har varit poliofritt de senaste fyra åren, men för att förhindra att viruset återuppstår passar man även på att ge poliovaccin till alla barn under fem års ålder.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.