Default hero image

8,1 miljoner barn i

Sudan vaccineras mot polio

Igår lanserade hälsomyndigheterna i Sudan, i samarbete med UNICEF och WHO med flera, årets första nationella kampanj mot polio. Målet är att vaccinera 8,1 miljoner barn under fem års ålder i landets fattigaste och mest konfliktdrabbade områden.

Skribent |

Publicerad |

2006 02 21

Uppdaterad |

2006 02 21

8,1 miljoner barn i Sudan vaccineras mot polio

Många riskfaktorer

Sudan har lyckats bra i kampen mot polio. Inga nya poliofall har registrerats sedan juni 2005. Under de senaste åren har totalt 154 fall upptäckts i landet, varav 27 under den första halvan av 2005 och 127 under 2004. Men trots goda resultat är det viktigt att landet fortsätter att aktivt bekämpa polio. Situationen i Sudan innebär att risken är stor för att sjukdomen blossar upp igen. Riskfaktorerna är många: den stora folkmängden och den livliga gränstrafiken i samband med konflikten och massflykten i väst, samt alla de flyktingar som återvänt hem efter 2005 års fredsavtal.

Samarbete med väpnade trupper

För att kunna utrota polio i landet är det extra viktigt att barnen i konfliktområdena blir vaccinerade. Ett samarbete med väpnade trupper är nödvändigt om man ska lyckas undvika ett stort vaccinationsbortfall som kan vända de goda resultaten från 2004/2005.

Viktigt att öka takten

Under 2005 genomförde Sudan sex nationella kampanjer som sammanlagt nådde ut med vaccin till över 8 miljoner. I år ska lika många barn vaccineras under bara den första av årets kampanjer.
För att undvika att smittan sprids är det viktigt att hålla en hög takt i vaccinationsarbetet. Därför kommer man i år att synkronisera kampanjerna så att de genomförs samtidigt över hela landet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.