Chawama-stödgrupp.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 05 24

Uppdaterad |

2010 05 24

Mothers 2 Mothers - helping mothers saving babies - Emma hos UNICEF i Zambia, del 4

Med tvivlande tankar till varför jag över huvudtaget är här så begav jag mig på måndagsmorgonen till FN:s högkvarter för att besöka UNICEF. Under solens tidiga strålar tågade människor på rad bredvid den tunga biltrafik som varje dag försöker ta sig fram på de sargade gatorna. Meterstora hål i vägbanorna gör det svårt att hålla tempo och förarna får sicksacka sig fram så gott det går. Tåliga fordon, så som olika former av Jeepar, kryssar sig fram på de sparsamt asfalterade lederna.

Utanför FN-byggnaden stod beväpnade vakter och säkerheten var påtaglig. Ett par trappor upp ligger UNICEF:s kontor där jag presenterades som ”the Swedish intern” och togs om hand av Elin på HIV/AIDS-sektionen.  Hon berättade om planerna för min vistelse i Zambia och förklarade att jag under min första vecka skulle få jobba inom hennes område.

Efter att ha medverkat på ett möte med studiebesökare från Nya Guinea och hälsat på den fartfyllda platschefen Lotta Sylwander så begav sig Elin och jag till en organisation vid namn Mothers2Mothers. Det blev ett snabbt stopp på huvudkontoret där jag möttes av Veronicah som berättade om deras arbete och som skulle ta med mig ut på fält.

M2M startades år 2001 i Kapstaden, med en dröm om att leva i en värld dit inga barn föds smittade av HIV. Man vill att gravida kvinnor som insjuknat av viruset ska kunna leva långa och lyckliga liv där de kan fortsätta att ta hand om sina familjer.

Chawama-stödgrupp.jpg
En stödgrupp för smittade kvinnor

M2M såg ett glapp mellan den effektiva medicineringen och de kvinnor som fått positivt resultat på sitt HIV-test, det fanns inte tillräckliga resurser som jobbade med det traumatiska beskedet. De bristande kunskaperna om HIV/AIDS har medfört att många förknippar sjukdomen med hopplöst liv och förtidig död. M2M vill genom ett psykosocialt stöd utbilda och vägleda de virussmittade mammorna till ett så normalt liv som möjligt och även dela med sig av kunskap om virusspridningen till friska kvinnor.

Veronicah körde mig bort från centrum och omgivningarna utanför bilfönstret förändrades drastiskt. Bilderna av det Afrika som jag byggt upp hemma i Sverige började ta form framför mina ögon och den tveksamhet som jag tidigare känt var som bortblåst. Som allt annat så har även Lusaka två sidor...

Visste du att du kan vara med och se till att HIV-viruset inte sprids från mammor till barn! Ge bort ett Mamma-baby-paketet, varför inte i mors dag - present? Du hittar det i vår Gåvoshop!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.