1X4A5830.jpg

Asabea Britton: En trygg start i livet

skulle lösa många av världens problem

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

Skribent |

Publicerad |

2023 05 17

Uppdaterad |

2023 05 17

Asabea Britton: En trygg start i livet skulle lösa många av världens problem

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

Mycket av det som medför en trygg start i livet, och en trygg födsel är sådant många i Sverige tycker är självklart. Som möjligheten att få vård under graviditet och födsel, möjligheten att kunna få den information man behöver och möjligheten att vårda vår kropp så att den klarar av en födsel. Eller att ha tillgång till rent vatten, hygieniska förhållanden och kunnig, omsorgsfull personal.

Vi måste minska orättvisorna 

Men det är inte lika självklart för alla. I många delar av världen kan nyblivna mammor inte få det stöd från samhället de behöver för att ge sina barn de bästa förutsättningarna att växa och leva ett fullt friskt liv. För många är det inte självklart att få hjälp med amning och matning, att få föda i en trygg miljö fri från hot och våld, eller att få vara nära sitt barn efter förlossningen. Inte heller att få vaccinationer så att ens barn inte drabbas av någon av de dödliga sjukdomar som i vår del av världen i stort sett är utrotade.

Asabea-SierraLeone
Asabea Britton reste tillsammans med UNICEF till Sierra Leone 2022. Här tillsammans med Fatmata, 19 år, som precis fött sitt första barn på ett UNICEF-stött regionsjukhus i staden Makeni.Foto: @Dahlstrand

Orättvisorna är enorma. Så ska det inte vara och vi måste jobba för att minska klyftorna mellan mammor och barn i olika delar av världen. Ett enkelt sätt att göra det är att bidra med gåvopaket eller ännu hellre som månadsgivare till UNICEF, en organisation som jobbar världen över för att bidra till barns trygghet. En trygg start i livet för barn och som ny förälder. En start som inte är förenad med död och lidande. Död och lidande som dessutom hade kunnat förhindras. 

Trygghet gör en enorm skillnad 

I min roll som barnmorska har jag med mina egna ögon sett vad trygghet betyder under en graviditet och en födsel. Hur det gör en enorm skillnad för den enskildes upplevelse och utfall. Men eftersom en födsel är något som påverkar minst två personer och är en upplevelse man bär med sig livet ut, så gör det inte bara skillnad för mamman utan kan påverka generationer framåt.

Jag har även sett hur UNICEF ihärdigt och med enkla medel kan skapa en enorm förändring genom sitt arbete. När jag rest med dem till Benin och Sierra Leone har jag förundrats över vilken kraft det finns i det lilla, inte minst i kunskapen de sprider! I hur de hjälper till att stärka lokalbefolkningen och använda sig av resurserna de har. Det man kan känna sig väldigt trygg med som givare till UNICEF är att de finns där innan, under och efter en kris. Deras mål är att inte behövas, men medan de behövs så finns de där – för barnen. 

Startpaket Morsdag2023

Köp en Mors dag-present

En Mors dag-present från UNICEF hjälper mammor att ge sina barn en tryggare start i livet.

Gör en stor gärning och bidra till trygghet idag genom att köpa UNICEFs Mors dag-paket som innehåller myggnät, mässlingvaccin, poliovaccin, näringspulver och näringsrik nötkräm. Produkter som ger fler barn och mammor möjlighet att stanna kvar – hos varandra. 

Barnmorska och UNICEF-ambassadör Asabea Britton

AsabeaBritton signatur


Glöm inte att titta på UNICEFs insamlingskväll En kväll för alla barn, på TV4 den 30 maj klockan 20:00. Du får ta del av varma möten, fantastiska uppträdanden och se vilka förändringar vi tillsammans kan göra för barn i världen.


Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.