Mentormammor-och-jag.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 05 25

Uppdaterad |

2010 05 25

Det kändes som en blandning mellan ett stall och ett fängelse - Emma hos UNICEF i Zambia del 5

Fortsättning på gårdagens bloggpost: Mothers 2 Mothers - helping mothers saving babies !:

... De moderna butikerna byttes ut mot små stånd åt allehanda försäljare. De finare stadsjeeparna byttes ut mot rostiga pickuper och rangliga cyklar. Allt fler människor sågs släpa runt på otympliga saker och myrstigar av promenerande folk slingrade sig fram. Kvinnor bar stora korgar med frukt på sina huvuden och barn i färgsprakande knyten på ryggen. Kostymerna blev allt färre och istället sågs de traditionella klädnaderna överallt. Bilrutorna som tidigare varit nere trycktes noggrant upp och dörrarna låstes inifrån vid de röda trafikljusen.

I området där jag bor ligger mängder av fina hus bakom höga murar med vaktade grindar. Träd och buskar är noga omhändertagna och gatorna är relativt fria från bråte och skräp. Dit Veronicah körde mig, till the Chawama-district, ligger enkla små cementbostäder så långt ögat kan nå.

Dörröppningarna till husen täcks av fladdrande tygstycken, fönstren är igenspikade för att hålla vintern ute och plåttaken är lappade så gott det går. Marken är täckt av skräp och i dikeskanterna finns fortfarande vatten kvar efter den senaste regnperioden. I den grönbruna sörjan guppar både det ena och det andra som skulle göra vem som helst sjuk. I luften cirkulerar rött damm som aldrig tycks lägga sig, tillsammans med flugor som däremot vill sätta sig överallt. Den unkna lukten av ruttet var till en början svår att vänja sig vid.

Efter ca 30 minuters bilfärd svängde vi in på gården till Chawama Health Centre. Jag togs direkt omhand av ett gäng mammor som själva lever med HIV och som anställts av M2M som mentorer. De uppmuntrar alla kvinnor på hälsokliniken till att HIV-testa både sig själva och sina barn för att så snabbt som möjligt kunna påbörja behandling om de är virusbärare.

Mentorerna fungerar som ett verkligt och nära stöd i och med att de själva sitter i samma situation och de kan utifrån sina egna erfarenheter sätta sig in i mammornas funderingar och stå upp som goda exempel för hur deras liv skulle kunna se ut.

Mentormammor-och-jag.jpg
Mentormammor och Emma

En kvinna berättar hur hon genom M2M klivit in i ett rum fyllt av HIV-positiva kvinnor och häpnats över hur friska och levande de såg ut. Hon hade trott sig få se lidande mammor som gett upp hoppet och bara väntade på livets slut, inte alls glädje och framtidstro. Det här tycker jag tyder på att Zambias kvinnor saknar kunskap om sjukdomen och att okunskapen skapar onödig oro och ångest.

Att vara smittad av HIV är fortfarande tabubelagt i samhället och mammor som fått positivt svar på testen blir ibland övergivna av sina män. De blir ensamstående, oftast utan egen inkomst och dras in i en nedåtgående spiral av fattigdom. M2M vill hjälpa kvinnorna till att hitta någon i familjen som de kan berätta om sin status för och som de kan ge mer kunskap och förståelse till för att förhindra missförstånd. Man försöker även uppmuntra övriga familjemedlemmar till att ta reda på sin status.

Jag visste inte vad jag skulle vänta mig av den Zambiska sjukvården men tappade hakan när jag gick in i byggnaden där M2M håller till. Det kändes som en blandning mellan ett stall och fängelse. Jag möttes av bås i iskall betong, galler för dörrar och fönster och nakna glödlampor som kastar ett skumt sken på de flagnande väggarna. Trasiga affischer sitter upptejpade med varningstexter om kolera, malaria, HIV och andra sjukdomar.

30 hiv-test

Många barn som bär på hiv har smittats genom sina mammor, under graviditeten, i samband med förlossningen eller amning. Genom att ge en blivande mamma bromsmediciner kan man förhindra att barnet smittas. Därför är det avgörande att testa alla gravida mammor. Köp ett 30-pack hiv-test för 243 kr och var med i kampen mot hiv!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.