Gå till innehållet

Var med och förändra barns liv och framtid

Engagera er för flickor i Elfenbenskusten.Ge tonårsflickor som idag står utanför skolan en chans att få en yrkesutbildning. Anmäl er skola eller elevkår till Operation Dagsverke 2023.

Så fungerar Operation Dagsverke

1

Anmäl er skola, klass eller elevkår till Operation Dagsverke.

2

Bestäm vilket dagsverke ni vill göra. Under årens lopp har det sjungits, anordnats loppis, tvättats bilar och krattats löv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

3

Marknadsför ert dagsverke. Ni får en egen insamlingssida, flyers, affischer och annat insamlingsmaterial. Det ska vara enkelt för de som vill stötta ert dagsverke.

4

Era insamlade pengar gör att fler barn får chansen att gå i skolan. Läs om tidigare års projekt här. 

Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke på

När ni planerar dagsverket, välj mellan att samla in pengar eller sprida information om årets projekt. Ni kan också göra en kombination av de båda. Se exempel här.

Anordna en utställning

En skola i Stockholm skapade en utställning om årets ändamål, som då var ett projekt i Senegal. De informerade om hur barn lever i Senegal och varför många inte går i skolan. För att samla in pengar sålde de biljetter till sin utställning. 

Skapa något i slöjden

Barn på en skola i Norrland byggde fågel­matare på slöjden, som de sedan sålde på en loppis tillsammans med andra saker. På så vis samlade de in pengar till skolbarn i Filippinerna.

Jobba under en dag

Elever på en skola i södra Sverige jobbade en dag på lokala företag eller hos sina föräldrar. Pengarna de tjänade gick till att motverka våld mot barn i Albanien.

Mer om Operation Dagsverke

När ni anmäler er till Operation Dagsverke får ni också möjlighet att bjuda in en barnrättsinformatör till er skola, ni får inspirerande utbildningsmaterial samt inbjudan till en givande konferens för både elever och lärare. Allt för att stötta er i arbetet med Operation Dagsverke och barns rättigheter. Läs mer här nedan. 

Mer information om årets projekt i Elfenbenskusten

Utbildning är en väg ut ur fattigdom men för många flickor i Elfenbenskusten är skolgång fortfarande en utmaning.

Operation Dagsverke 2023 går till UNICEFs arbete i Elfenbenskusten. Där får tonårsflickor som står utanför skolan en andra chans som ökar möjligheterna till ett självständigt liv. De får en yrkesutbildning inom innovativa och framtidsinriktade yrken.
 

Mer information om programmet hittar du här

Utbildningsmaterial

Årets utbildningsmaterial lanseras i slutet av februari, tillsvidare kan ni hitta förra årets material på länken nedan.

Här hittar du 2022 års material.

Flicka med insamlingsbössa på stan.

Bjud in en barnrättsinformatör

Alla skolor som deltar i Operation Dagsverke kan utan kostnad bjuda in en UNICEF-utbildad barnrättsinformatör. Informatören kommer då och besöker skolan för en föreläsning eller workshop om UNICEF, barnkonventionen och årets projekt.

Bjud in en barnrättsinformatör

”Operation Dags­verke är ett enkelt sätt att komb­inera nytta med nöje”

Julia Ritzén arbetar som lärare på Nilaskolan i Malå och delar med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Läs intervjun med Julia här

Se vilka skolor som är med

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Kick off

Alla skolor som är anmälda till Operation Dagsverke har möjlighet att delta i en direktsänd kick-off. Precis som förra året så kommer vi att bjuda på mycket energi och inspiration för både elever och lärare. Ni får bland annat följa med på en intressant och inspirerande digital resa till årets projekt i Elfenbenskusten.

Anmälan till årets kick-off kommer att öppna inom kort, under tiden kan ni se sändningen från 2022 på länken nedan.

Se 2022 års kick-off här

Frågor om Operation Dagsverke

Visa alla frågor om Operation Dagsverke