Gå till innehållet
Operation Dagsverke 2020. Två flickor sitter i ett klassrum i Senegal.

Arbeta med barns rättigheter på riktigt

En dag i ditt liv kan förändra andras. Operation Dagsverke ger elever chansen att lära sig mer om barns rättig­­heter och skapa egna insamlings­­kampanjer. Engagera din skola i vårens livs­viktiga aktivitet.

Om du redan har anmält din skola så kan du administrera insamlingen här.

Så fungerar Operation Dagsverke

1

Anmäl er skola och var med och hjälp andra elever världen över.

2

Använd vårt sko­lmaterial för att lära er mer om barns rättig­heter. Materialet riktar sig till hög­stadier och gymnasium.

3

Ni får en insamlings­sida där givarna enkelt kan ge via Swish, kort- och direkt­­betalning eller faktura. 

4

Sprid information om sidan med de insamlings­­kampanjer som eleverna väljer att göra.

Det finns många sätt att samla in pengar på

Under årens lopp har det sjungits och spelats, anordnats loppis och biltvätt. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Gör en sång

Ett roligt sätt kan vara att göra en sång och dela i sociala medier. Dela sången tillsammans med länken till er insamlings­sida, och texten ”Hjälp oss att förändra barns liv i Senegal! #operationdagsverke".

Ha en loppis

Arrangera ett soppkök eller lopp­marknad. Skriv på en skylt ”Var med och förändra barns liv i Senegal! #operationdagsverke", och lägg till länken till er insamlings­­sida.

Gör en kortfilm

Var kreativ genom att göra en kortfilm och dela i sociala medier. Dela filmen tillsammans med länken till er insamlings­sida, och skriv till exempel ”Hjälp oss att ge barn i Senegal en andra chans att få gå i skolan! #operationdagsverke".

För anmälda skolor

Här hittar du bland annat inspirerande studie­material, information om konfe­renserna och hur ni kan boka barn­rätts­informatörer. Oavsett hur ni väljer att genom­föra era dags­verken, kom ihåg att följa Folkhälso­myndighetens rekommen­dationer och rikt­linjer för pandemin.

Flicka i skolan i Senegal

1,5 miljoner barn i Senegal får inte gå i skolan

Innan pandemin stod 1,5 miljoner av Senegals barn utanför skolsystemet, nu är situationen ännu tuffare. Operation Dagsverke 2021 kommer att gå till UNICEFs utbildnings­program i Senegal. På grund av bland annat fattigdom och långa avstånd till skolan, lämnar många skolan efter bara några år, och riskerar därför att drabbas av till exempel barnarbete eller barnäktenskap. Det vill vi ändra på, tillsammans med er!

Läs mer om programmet

Material att ladda ner

Vi har tagit fram inspirerande skolmaterial med bland annat ett övningshäfte och film. Materialet har tydliga kopplingar till läroplanen. Du kan även boka en barnrättsinformatör som kommer till er skola under våren.

Ladda ner materialet här

Flicka med insamlingsbössa på stan.

Gör ert Operation Dagsverke till något riktigt stort

Eleverna lär sig om barns rättig­heter och får skapa en unik insamlings­kampanj för att hjälpa barn i andra länder till ett bättre liv.

Så här fungerar det steg för steg

”Operation Dagsverke är det smartaste projekt en skola kan delta i”

Madelaine Arellano, tidigare rektor på Primaskolan i Farsta, har positiva erfarenheter av sitt engagemang och tycker att fler skolor borde engagera sig. Här berättar hon om en oförglömlig insats.

Läs hela blogginlägget här

Hitta din skolas insamlingssida

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Konferenser

Vi planerar att under våren genomföra tre konferenser för deltagande skolor, i södra, mellersta och norra Sverige. På grund av det rådande läget kan det här dock komma att förändras. Informationen uppdateras löpande.

Läs mer

Frågor om Operation Dagsverke

Visa alla frågor om Operation Dagsverke