Gå till innehållet

Ambassadörerna för barnens talan

Alltsedan komikern och skådespelaren Danny Kaye utsågs till goodwillambassadör 1953 har UNICEF rekryterat kända personer för att på ideell basis göra insatser för barn. Syftet är att inspirera andra, både artister och allmänheten, att göra insatser för barnens rättigheter – inte bara genom att samla in pengar, utan också genom att föra fram frågorna och bilda opinion.

Det finns idag cirka 30 internationella UNICEF-ambassadörer. Däribland Leo Messi, Orlando Bloom, Susan Sarandon och Mia Farrow. Förutom de internationella ambassadörerna finns det dessutom nästan 200 nationella UNICEF-ambassadörer från olika länder.

I Sverige har vi åtta UNICEF-ambassadörer – Lill Lindfors, Kajsa Bergqvist, Eva Röse, Mark Levengood, Jenny Strömstedt, Morgan Alling och Victor och Maja Nilsson Lindelöf. Deras uppgift är att föra barnens talan i olika sammanhang runt om i landet och att sprida kunskap om UNICEFs arbete för världens alla barn.

Lill Lindfors är UNICEF-ambassadör sedan 1998.

Lill Lindfors är UNICEF-ambassadör sedan 1998.

Lill Lindfors

Under hösten 1998 utsågs UNICEF Sverige sin första ambassadör, sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors. Lill har gjort flera resor för att se hur UNICEF arbetar för att förändra barns liv. Lill är särskilt engagerad i flickors rätt till utbildning.

Lill har bland annat också anordnat konserter till förmån för UNICEF och har genom åren deltagit i många olika evenemang och kampanjer.

Kajsa Bergkvist är UNICEF-ambassadör sedan 2008.

Kajsa Bergqvist

Före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist blev utnämnd till svensk UNICEF-ambassadör i oktober 2005. 

– Det är otroligt hedrande att få fördjupa samarbetet med UNICEF som arbetar globalt för att hjälpa alla barn. Genom att stärka alla barns rättigheter åstadkommer man störst skillnad i världen, sa Kajsa Bergqvist i samband med utnämningen.

Kajsa Bergqvist har de senaste åren särskilt stöttat loppet “Spring för livet” inom ramen för samarbetet med Företag för Malawi.

Eva Röse är UNICEF-ambassadör sedan 2007

Eva Röse är UNICEF-ambassadör sedan 2007.

Eva Röse

I september 2007 utsågs skådespelerskan Eva Röse till UNICEF-ambassadör. Eva har gjort ett flertal resor för UNICEF, bland annat till Nepal och Mauretanien. 

– Det är otroligt viktigt och hedrande att få vara med och arbeta för barns rättigheter, sa Eva Röse i samband med utnämningen.

Eva Röse har vid ett par tillfällen lett vår tv-sända gala där syftet är att rekrytera Världsföräldrar. Hon har också gjort flera mediaframträdanden för att berätta om UNICEFs arbete.

Mark Levengood är UNICEF-ambassadör sedan 2008.

Mark Levengood är UNICEF-ambassadör sedan 2008.

Mark Levengood

Programledaren Mark Levengood utsågs i april 2008 till ambassadör för UNICEF Sverige. Mark har gjort ett flertal resor för UNICEF, bland annat till Burundi och Filippinerna.

– Ända sedan jag var barn har UNICEF stått som en symbol för hopp och framtid. Att själv få bli en del av det arbetet är så stort för mig att hjärtat dunkar i valstakt, sa Mark Levengood i samband med utnämningen.

Mark har varit med och lett vår tv-sända gala och andra event, samt framträtt i media för att tala om sina erfarenheter av UNICEFs arbete.

Jenny Strömstedt är UNICEF-ambassadör sedan 2015.

Jenny Strömstedt är UNICEF-ambassadör sedan 2015.

Jenny Strömstedt

I november 2015 utsågs journalisten och programledaren Jenny Strömstedt till ny svensk UNICEF-ambassadör. Jenny har gjort ett flertal resor för UNICEF, bland annat till Zambia och Libanon.

– Jag är glad och ödmjuk inför uppdraget och hoppas kunna bidra till att sprida kunskap om de frågor som gör barns liv drägligare världen över. UNICEF gör ett så viktigt jobb och jag är stolt över att få hjälpa till på ett hörn, sa Jenny Strömstedt i samband med utnämningen.

Jenny har gjort flera mediaframträdanden för att berätta om UNICEFs arbete och den första maj 2019 var Jenny en av programledarna i vår tv-sända gala.

Morgan Alling är UNICEF-ambassadör sedan 2019.

Morgan Alling är UNICEF-ambassadör sedan 2019.

Morgan Alling

På barnkonventionens dag i november 2019 utnämndes skådespelaren Morgan Alling till ambassadör för UNICEF Sverige. Morgan Alling är redan en självklar förespråkare för barns rättigheter och har bland annat tidigare engagerat sig i UNICEFs arbete som rör frågan våld mot barn.

– Min väg genom livet har varit krokig, men jag överlevde för att jag vågade drömma om ett annat liv. Idag brinner jag för att hjälpa och stärka barn som behöver det. Barnet har inget ansvar när vuxna sviker men det är alltid de som drabbas hårdast. Därför är jag otroligt hedrad, stolt och rörd över att bli utnämnd till UNICEF-ambassadör, sa Morgan Alling i samband med utnämningen.

Morgan ska i sin nya roll hjälpa till att öka medvetenheten om det arbete som UNICEF bedriver i Sverige och runt om i världen för att främja barns rättigheter.

Victor och Maja Nilsson Lindelöf är UNICEF Sveriges nya ambassadörer

Victor och Maja Nilsson Lindelöf är UNICEF-ambassadörer sedan 2020.

Victor och Maja Nilsson Lindelöf

Victor Nilsson Lindelöf, fotbollsspelare i Manchester United och i svenska landslaget, och influencern Maja Nilsson Lindelöf, utsågs till ambassadörer för UNICEF Sverige i maj 2020. Paret har länge brunnit för barns rättigheter.

– Vi är så stolta över att numera få presentera oss som ambassadörer för UNICEF Sverige. Vi har länge varit Världsföräldrar men att nu få lära sig ännu mer och sprida UNICEFs viktiga frågor känns så viktigt och stort, säger Maja och Victor Nilsson Lindelöf.

I sina roller som ambassadörer kommer Victor och Maja hjälpa till att öka medvetenheten för frågor om barns rättigheter och det arbete som UNICEF driver världen över.