Gå till innehållet

Ambassadörerna för barnens talan

Alltsedan komikern och skådespelaren Danny Kaye utsågs till goodwillambassadör 1953 har UNICEF rekryterat kända personer för att på ideell basis göra insatser för barn. Syftet är att inspirera andra, både artister och allmänheten, att göra insatser för barnens rättigheter – inte bara genom att samla in pengar, utan också genom att föra fram frågorna och bilda opinion.

Det finns idag cirka 30 internationella UNICEF-ambassadörer. Däribland Leo Messi, Orlando Bloom, Susan Sarandon och Mia Farrow. Förutom de internationella ambassadörerna finns det dessutom nästan 200 nationella UNICEF-ambassadörer från olika länder.

I Sverige har vi sex UNICEF-ambassadörer – Lill Lindfors, Kajsa Bergqvist, David Hellenius, Eva Röse, Mark Levengood och Jenny Strömstedt. Deras uppgift är att föra barnens talan i olika sammanhang runt om i landet och att sprida kunskap om UNICEFs arbete för världens alla barn.

Mark Levengood en av UNICEF Sveriges ambassadörer.

Mark Levengood

Programledaren Mark Levengood utsågs 1 april 2008 till ambassadör för UNICEF. Hans uppgift är att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver – till exempel att alla barn har rätt att få gå i skola, få hälsovård, hjälp i katastrofer och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

– Ända sedan jag var barn har UNICEF stått som en symbol för hopp och framtid. Att själv få bli en del av det arbetet är så stort för mig att hjärtat dunkar i valstakt, säger Mark Levengood.

Mark Levengood har bland annat rest till Paraguay för att följa UNICEFs arbete där. Han mötte bland andra gatubarn, barn i fängelse och hiv-smittade barn som övergetts av sina föräldrar.

– Paraguay är ett fattigt land, där UNICEFs närvaro betyder skillnaden mellan liv och död för tusentals barn. Mest drabbande var väl de personliga mötena med barnen som berättade att det är jobbigt när det regnar, för då krälar det så många giftormar på golvet, eller den åttaåriga flickan på barnhemmet för hiv-smittade, som krampaktigt höll oss kvar och bad oss stanna en stund till, eftersom hon då för en stund längtade mindre efter sina föräldrar.

Mark Levengood är flerfaldigt prisbelönad som programledare, och har lett tv-produktioner som Melodifestivalen och Vi i femman. Han verkar även som skriftställare och föreläsare, och har gett ut flera böcker. Under våren är Mark Levengood aktuell som krönikör i God morgon, världen! i P1 i Sveriges Radio, och spelar in en serie intervjuprogram för finländsk tv.

Lill Lindfors som är särskilt engagerad i flickors utbildning har varit ambassadör sedan 1998.

Lill Lindfors

Sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors har sedan hösten 1998, då hon utsågs till ambassadör, gjort flera resor för att se hur UNICEF arbetar för att förändra barns liv. Lill är särskilt engagerad i flickors rätt till utbildning.

Våren 1999 åkte hon till Nepal för att besöka de UNICEF-stödda Bal Shiksha-skolorna som ger arbetande barn möjlighet till ett par timmars undervisning om dagen. Under hösten samma år reste hon runt i Afrika, bland annat till Kenya och Sydafrika, där hon besökte projekt med inriktning på gatubarn, hiv/aids och utbildning för flickor.

I april 2004 återvände Lill till Nepal för att följa upp UNICEFs arbete med skolprojektet Bal Shiksha. Samma månad besökte hon också Thailand för att se hur UNICEF arbetar för att förhindra att barn utsätts för människohandel, så kallad trafficking.

Lill har bland annat också anordnat två konserter i Konserthuset i Stockholm där intäkterna har gått till UNICEF Sveriges kampanj Flickors rätt till utbildning.
 

Ambassadören Eva Röse besöker 2007 en skola i Chennai i södra Indien.

Eva Röse

I september 2007 utsågs skådespelerskan Eva Röse till UNICEF-ambassadör. Redan tidigare har Eva Röse samarbetat med UNICEF. I februari 2007 reste hon med UNICEF till Chennai i södra Indien för att göra ett filmat reportage om hur viktigt det är att även flickor får gå i skolan. Hon mötte skolflickor som berättade om sina framtidsdrömmar, och även barn i slummen.

Bakgrunden är att miljoner flickor världen över fortfarande inte får gå i skolan, bland annat för att de anses mindre värda än pojkar. De lär sig aldrig läsa och skriva, och går också miste om kunskap om hälsa och sjukdomar – kunskap som kan vara livsviktig för deras överlevnad. Samtidigt vet man att fattigdomen minskar i världen när flickor får utbildning.

– Kvinnor som har fått gå i skola får i sin tur barn som är både friskare och som går i skola i högre utsträckning än andra barn. Jag blev tagen av att se hur snabbt saker händer när tjejer får chansen till utbildning, säger Eva Röse.

Eva Röse har under många år arbetat som skådespelare på Dramaten och på Stockholms stadsteater – senast i pjäsen ”När Harry mötte Sally”. Hon har också gjort en lång rad roller för tv och film, till exempel ”Storm”, ”Leva livet” och ”Kopps”. Förra året fick hon Svenska filminstitutets utmärkelse Shooting Star. I höst gör hon huvudrollen i TV4:s nya dramasatsning ”Främmande fågel”, baserad på Anna Janssons kriminalroman.
 

Kajsa Bergkvist är UNICEF-ambassadör och sitter i styrelsen sedan 2008.

Kajsa Bergqvist

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist blev utnämnd till svensk UNICEF-ambassadör i oktober 2005. Hon har varit engagerad i barns rättigheter ända sedan hon var på sitt första träningsläger i Sydafrika, och med egna ögon fick se kåkstäderna där aids härjar och många barn är föräldralösa. För henne är det otroligt hedrande att få fördjupa samarbetet med UNICEF och på så sätt bidra till att stärka alla barns rättigheter och åstadkomma skillnad i världen.

Kajsa Bergqvists nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver exempelvis att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar, att handeln med barn måste stoppas och att barns liv kan räddas genom vaccinationer.

I november 2005 gjorde Kajsa en fältresa till Malawi för att på plats studera UNICEFs arbete med barn som är sjuka i hiv/aids.

UNICEF-ambassadör David Hellenius besöker ett av Afrikas största slumområden, Kibera i Kenya. Här skojar han med lille Jack.

David Hellenius

I april 2011 utsågs programledaren David Hellenius till ny svensk ambassadör. David Hellenius har under flera års tid samarbetat med UNICEF, bland annat som programledare för insamlingsprogrammet Humorgalan – för varenda unge, som han lett fyra år i rad. Inför årets gala som sändes 1 maj reste David med oss till ett av Afrikas största slumområden – Kibera, utanför Nairobi i Kenya. Där träffade han barn som lever under oerhört svåra förhållanden, många av dem föräldralösa på grund av aids.

– I Kibera fick jag uppleva hur utsatta de här barnen är. Men jag fick också se hur UNICEF arbetar för att barnen ska få mat och få gå i skolan, vilket ju kan förändra deras liv på sikt.

– Det är viktigt och hedrande att få vara med och bidra till det arbetet, säger David Hellenius.

David Hellenius nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver – exempelvis att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar, att handeln med barn måste stoppas och att barn kan räddas till livet genom vaccinationer.

– David Hellenius har under en längre tid visat prov på ett stort engagemang för barns rättigheter. Han har också visat att han vill fördjupa det arbetet, och därför är det naturligt att han nu utnämns till ambassadör, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

David Hellenius är en av Sveriges mest populära programledare och 2010 tilldelades han TV-priset Kristallen i kategorin årets manliga programledare. Under samma år ledde han bland annat den egna talkshowen Hellenius hörna i TV4. Han har även varit programledare för Let’s dance under samtliga säsonger samt lett program som Idol, Stadskampen, Hey Baberiba, Fredag hela veckan och såklart för sin egen talkshow Hellenius Hörna.

Jenny Strömstedt, ny ambassadör för UNICEF Sverige november 2015.

Jenny Strömstedt

I november 2015 utsågs Jenny Strömstedt till ny svensk UNICEF-ambassadör. Jenny ska i sin nya roll hjälpa till att öka medvetenheten om de frågor UNICEF driver runt om i världen för att främja barns rättigheter.

– Jag är glad och ödmjuk inför uppdraget och hoppas kunna bidra till att sprida kunskap om de frågor som gör barns liv drägligare världen över. UNICEF gör ett så viktigt jobb och jag är stolt över att få hjälpa till på ett hörn, säger Jenny Strömstedt.

– Jenny Strömstedt har verkligen visat prov på stort engagemang för våra frågor och tidigare utfört flera uppdrag för oss. Det känns roligt att hon nu vill fördjupa samarbetet med oss, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Jenny Strömstedt föddes 1972 i Sollentuna och är utbildad vid journalist­högskolan. Sedan 2005 är hon programledare på TV4:s Nyhetsmorgon och har sin egen talk show ”Jenny Strömstedt”. Hon skriver krönikor i Expressen och har även varit medförfattare till böcker på temat jämställdhet. Den 30 april 2015 var Jenny en av programledarna i UNICEFs årliga Humorgala i TV4.