UNICEFFör skolor
Operation Dagsverke

Operation Dagsverke

Operation Dagsverke är en kampanj och en dag då skolungdomar i Sverige informerar om eller samlar in pengar till olika utbildningsprojekt som syftar till att förbättra barns och ungdomars liv i. Var med och förändra barns liv och framtid.

Operation Dagsverke 2024

Operation Dagsverke 2023 är nu avslutat och anmälan är stängd. Vill du få information om när anmälan öppnar för Operation Dagsverke 2024? Registrera din e-post här nedan.

UNICEF UN0613220 Dejongh 1

Årets Operation Dagsverke kommer att ge flickor i Elfenbenskusten chansen till en utbildning och en ljusare framtid. Projektet kommer också att stödja förebyggande av sexuella trakasserier i arbetsmiljön. Tillsammans kan vi förändra framtiden för flickor i Elfenbenskusten.

UNI150417 78c3dc1cf8f54b52

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet. Sedan 2013 drivs Operation Dagsverke av UNICEF Sverige.

Operation Dagsverke - logotyp

Med Operation Dagsverke lär sig elever om barns rättigheter och får skapa en unik insamlingskampanj för att hjälpa barn. Så här fungerar det.

Operation Dagsverke - logotyp

Här hittar ni inspirerande material med bland annat lektionsförslag, övningar och filmer.

Så fungerar Operation Dagsverke

  1. Anmäl er skola, klass eller elevkår till Operation Dagsverke.

  2. Bestäm vilket dagsverke ni vill göra. Under årens lopp har det sjungits, anordnats loppis, tvättats bilar och krattats löv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

  3. Marknadsför ert dagsverke. Ni får en egen insamlingssida, flyers, affischer och annat insamlingsmaterial. Det ska vara enkelt för de som vill stötta ert dagsverke.

  4. Era insamlade pengar gör att fler barn får chansen att gå i skolan. Läs om tidigare års projekt här.

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Vår ambassadör Morgan Alling berättar om Operation Dagsverke.

Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke på

När ni planerar dagsverket, välj mellan att samla in pengar eller sprida information om årets projekt. Ni kan också göra en kombination av de båda. Se exempel här.

Unicef - illustration OD
Anordna en utställning

En skola i Stockholm skapade en utställning om årets ändamål, som då var ett projekt i Senegal. De informerade om hur barn lever i Senegal och varför många inte går i skolan. För att samla in pengar sålde de biljetter till sin utställning.


Unicef - illustration OD
Jobba under en dag

Elever på en skola i södra Sverige jobbade en dag på lokala företag eller hos sina föräldrar. Pengarna de tjänade gick till att motverka våld mot barn i Albanien.

OD Illustration
Skapa något i slöjden

Barn på en skola i Norrland byggde fågelmatare på slöjden, som de sedan sålde på en loppis tillsammans med andra saker. På så vis samlade de in pengar till skolbarn i Filippinerna.

julia-kvadrat-2.jpg

Julia Ritzén arbetar som lärare på Nilaskolan i Malå och delar med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Mer om Operation Dagsverke

När ni anmäler er till Operation Dagsverke får ni också möjlighet att bjuda in en barnrättsinformatör till er skola, ni får inspirerande utbildningsmaterial samt inbjudan till en givande konferens för både elever och lärare. Allt för att stötta er i arbetet med Operation Dagsverke och barns rättigheter.

Medverkande i Operation Dagsverke 2023

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.