Mödravård

Såväl barnadödligheten som mödradödligheten i världen har sjunkit under de senaste decennierna. Mellan år 2000 och 2020 minskade mödradödligheten med 34 procent, vilket är positiva och glädjande siffror. Men fortfarande dör i genomsnitt knappt 800 kvinnor varje dag kopplat till sin graviditet eller förlossning. Ändå är lösningen många gånger enkel, det handlar om tillgång till rent vatten, sanitet, näring, vaccinationer och grundläggande sjukvård. Inga gravida kvinnor, eller deras barn, ska behöva dö av orsaker som hade kunnat förebyggas.

Senast uppdaterad 2024-12-06

Mödradödligheten minskar men i alldeles för långsam takt i delar av världen 

2020 var det genomsnittliga antalet dödsfall bland gravida och födande i världen 223 per 100,000 levande födslar. Majoriteten av alla dödsfall skedde i Afrika, söder om Sahara. I Sverige var siffran samma år 5 per 100,000 levande födslar. Bland tonårsflickor i åldern 15–19 år är komplikationer kring barnafödande och graviditet en av de vanligaste dödsorsakerna globalt.  

Grundläggande insatser som kontroller under graviditet, förlossning på klinik med utbildad personal samt uppföljning efter förlossningen har gjort mödravården mycket bättre. Utvecklingen har dock stagnerat under de senaste åren och trots att mödradödligheten fortsätter att sjunka gör den det i en allt långsammare takt. 

Gravid kvinna på hälsokontroll - Indien 2024
En gravid kvinna undersöks på en hälsoklinik på ön Kharchimari i nordöstra Indien.

Moderns hälsa är livsavgörande 

Bristande hälsa hos modern ökar risken för att hon själv skadas på grund av komplikationer under graviditet och förlossning. Moderns hälsa är också viktig för barnets utveckling. Är modern undernärd och sjuk kan även barnet bli det. Näringsbrist och bristande hälsa hos modern kan leda till för låg födelsevikt hos barnet, vilket innebär större risk för utvecklingsstörning, näringsproblem och risk för tidig död. Spädbarn vars mor dör under förlossningen löper en större risk att själva dö under sitt första år.

Orsaker till mödradödlighet

Mödradödlighet beror på komplikationer under graviditeten, förlossning och efter förlossning. I 75 procent av fallen orsakas mödradödlighet av blödningar, infektioner, för högt blodtryck eller komplikationer till följd av farliga aborter och förlossning. Det finns många anledningar till att kvinnor inte har tillgång till rätt vård. Det råder stor brist på läkare, barnmorskor och förlossningskliniker i många låginkomstländer och många kvinnor föder barn utan assistans från utbildad sjukvårdspersonal. Långa avstånd och dåliga vägar kan göra det svårt för den gravida att nå förlossningskliniken i tid, och klinikerna saknar ofta utrustning.  

Fattiga kvinnor på avlägsna platser har de sämsta förutsättningarna att få den vård de behöver under graviditet och förlossning. Att de inte söker eller får tillgång till vård beror inte bara på bristande hälsovård, utan också fattigdom, låg utbildningsnivå, kvinnors lägre status och bristande egenmakt. Ojämlika maktstrukturer i samhället minskar flickors och kvinnors möjlighet att styra över sin egen sexualitet och sina liv. Externa faktorer som konflikt och katastrof spelar också in.  

Förlossningskomplikationer kan undvikas

Alla gravida kvinnor utsätts för vissa risker och kan få komplikationer under graviditet, förlossning och efter förlossningen. Även vid ganska enkla komplikationer löper kvinnan stor risk att dö eller skadas svårt. Många kvinnor blir aldrig behandlade, vilket kan leda till livslånga smärtor och att de får svårt att delta i samhällslivet och blir socialt utstötta. Däremot kan många av riskerna undvikas.

En del av lösningarna är att öka tillgången till välutrustade vårdcentraler och sjukhus, och att det finns tillräckligt med utbildad vårdpersonal och mediciner. En annan är att utbilda kvinnor om hur man skyddar sig mot oplanerade graviditeter. En tredje viktig faktor är att informera om hur viktigt det är att få mödravård och professionell hjälp under förlossningen.

Lokal hälsoarbetare - Mödravård - Burkina Faso 2024
En lokal hälsoarbetare i Burkina Faso utbildar om vikten av god näring och vitamintillskott under graviditeten.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att möta behoven hos gravida och nyblivna mödrar genom att se till att de har tillgång till prisvärd hälsovård av god kvalitet, god näring och rent vatten.

  • Utbyggnad av mödravården 
    Vi stödjer regeringar i att stärka mödravården inom sina hälsosystem. Vi säkerställer att kliniker har tillgång till rent vatten och sanitet, att mediciner och utrustning finns i tillräcklig mängd, och vi stöder enkla system som förhindrar överföring av hiv mellan mor och barn.

  • Utbilda vårdpersonal 
    I länder med brist på utbildad vårdpersonal finansierar vi vidareutbildning för sjuksköterskor och barnmorskor. Vi förser barnmorskor med så kallade barnmorskepaket, som innehåller allt som behövs för att förlösa 50 blivande mödrar: läkemedel, förbrukningsmaterial, medicinsk utrustning samt utrustning för sterilisering och återupplivning.

  • Stöd till lokala hälsoarbetare 
    En annan viktig kategori inom hälsovården är lokala hälsoarbetare, ofta kallade community health workers. De kommer från lokalsamhället och får en grundläggande utbildning inom sjukvård. De fungerar som en viktig länk mellan vårdcentralen och lokalsamhället. De gör regelbundna hembesök hos familjer och ger till exempel ut information om vanliga barnsjukdomar, undersöker om gravida eller deras barn är undernärda och ger råd inom hälsa och hygien. De ger också stöd till gravida och följer dem till vårdcentralen vid kontroller och vård av barnet efter födseln. UNICEF ger stöd till länder att bygga upp ett system med lokala hälsoarbetare genom att hjälpa till att ta fram strategier, policyer samt finansiera utbildningar och den utrustning de behöver. 

  • Utbildning och förändring av normer och skadliga sedvänjor 
    Vi arbetar också med att stärka kvinnors position i samhällen, förhindra barnäktenskap, se till att fler flickor får utbildning, få bort kvinnlig könsstympning, samt att utbilda ungdomar om preventivmedel och hälsa för att de ska kunna fatta informerade beslut.

Källor

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.

Vad säger barnkonventionen?
  1. 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  2. 24.Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.