Default hero image

UNICEF ökar insatserna för

barn i Zimbabwe

Pågående regeringsaktioner för att få stopp på svarthandeln i Zimbabwe, drabbar tiotusentals barn i landet. UNICEF trappar därför upp sina insatser i landet.

Skribent |

Publicerad |

2005 06 27

Uppdaterad |

2005 06 27

UNICEF ökar insatserna för barn i Zimbabwe

Zimbabwes krafttag mot svarthandeln har pågått i fyra veckor och har bland annat inneburit att tiotusentals marknadsstånd och därmed även hem förstörts.

Vatten och tak över huvudet

UNICEF rapporterar att man har tillgång till i princip alla områden i landet och samarbetar med departement, frivilligorganisationer och kyrkor för att nå ut med hjälp till barnen. UNICEF bistår med rent vatten, hälsovårdsutrustning, filtar och presenningar till tillfälliga bostäder.

Mer hjälp behövs

UNICEF varnar nu för att man inte lyckas nå alla drabbade och att det behövs större insatser och därmed mer pengar. Ett stort antal barn går inte i skolan.

- Vi hoppas att regeringen inte utökar sina utrensningsaktioner utan att vidta åtgärder som ger hjälp och skydd åt de ytterligare tusentals barn som i så fall skulle blir hemlösa, betonar Festo Kavishe, UNICEFs chef i Zimbabwe.

Skolan viktig

- Skolan handlar inte bara om utbildning utan också om att återskapa en känsla av normalitet. Det är avgörande att omgående få barnen åter till skolan, säger Kavishe.

UNICEFs insatser

UNICEFs insatser:

  • Distribuerar över 25 000 liter rent vatten per dag.

  • Byggt 25 toaletter, ytterligare 54 på gång.

  • Delat ut tio kilometer plastpresenningar.

  • Leksaker: bollar, kritor, papper till ett fritidshem för barn under fem år.

  • Delar kontinuerligt ut kokkärl och filtar.

  • Poster ut nyckelpersonal i olika stadsdelar för att påbörja insatser i regeringens tillfälliga läger.

  • Psykosocial hjälp till drabbade barn.

  • Hjälper ensamma barn att hitta sina föräldrar.

UNICEF planerar också att bidra till mobila sjukvårdsteam och att utöka filtar och presenningar till skydd för barn och mödrar.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.