Default hero image

Barnen far illa

i Perus kokainområden

I de delar av landet där kokain odlas lever människor i extrem fattigdom och under mycket tuffa förhållanden. Brist på rent vatten, avlopp, hälsovård och utbildning hindrar barnen att växa och utvecklas. Det visar en undersökning från UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2006 02 09

Uppdaterad |

2006 02 09

Barnen far illa i Perus kokainområden

I Apurímac och Ene River valleys och i Alto Huallaga finns de flesta av Perus kokainodlingar. Med undersökningen ”Children in the Coca Areas” vill UNICEF uppmärksamma den allvarliga situationen bland barnen i området.

? Levnadsförhållandena i de här områdena är mycket besvärliga för barnen. Många har svårt att fullfölja sin grundskoleutbildning på grund av att de börjar arbeta tidigt, blir gravida redan i tonåren och för att det finns för få skolor. Täckningen är bara 24,5 % jämfört med 50 % i städerna. Vi gör allt vi kan för att förändra situationen för de här barnen, säger Nils Kastberg, chef för UNICEF i Latinamerika.

De flesta barn arbetar

Här är det en självklarhet att barnen arbetar för att bidra till familjens försörjning. 90 % av barnen hjälper till hemma eller på familjens farm. Undersökningen visar att varken barn eller ungdomar tycker att arbete är något som krockar med utbildning. Men siffror visar att många slutar skolan när de blir tonåringar. 99 % av barn under 13 år går i skolan, medan endast 87 % av dem mellan 13 och 17 år.

Tonårsgraviditeter är vanliga

Undersökningen visar 21 % av tonårsflickorna (15-19 år) i området har fått barn eller väntar sitt första. Dessa flickor förnekas rätten att gå i skolan eftersom samhället tycker att de framstår som dåliga exempel för andra flickor.
Ett annat problem är att gravida kvinnor inte får den hälsovård som de behöver.

Många barn är sjuka

Mer än 26 % av barnen över fem år lider av diarré och 35 % har hosta. Luftvägsinfektionerna beror på de fuktiga väderförhållanden i området, medan diarrésjukdomarna beror på brist på rent vatten, avloppssystem och god hygien. Endast 35 % av alla hem är anslutna till allmänna vattensystem och bara 5,5 % till avloppssystem. Endast 60 % har toaletter och septitankar.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.