Default hero image

UNICEF trappar upp insatserna

för Syriens barn

De tiotusentals barn som befinner sig på flykt undan oroligheterna i Syrien är i akut behov av exempelvis hälsovård och skola. Nu trappar UNICEF upp insatserna för alla dessa barn som har sökt skydd i Syriens grannländer.

Skribent |

Publicerad |

2012 03 23

Uppdaterad |

2012 03 23

UNICEF trappar upp insatserna för Syriens barn

De ökade insatserna är en del av en större hjälpplan från FN som koordineras av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt FN har minst 500 syriska barn dödats av våld och stridigheter hittills, medan hundratals har skadats, berövats friheten eller utsatts för övergrepp. Skolor och hälsocenter har antingen stängt, eller också har det blivit för farligt för familjerna att ta sig dit.

Skola, vatten och sanitet

En stor del av de 30 000 flyktingar, som har flytt från Syrien till Jordanien, Libanon eller Turkiet, utgörs av kvinnor och barn. UNICEF mobiliserar nu resurser för att möta behoven hos denna växande grupp, och även till arbetet för barn inne i Syrien. Särskilt fokus för insatserna ligger på skydd av barn, utbildning, vatten och sanitet.

En avgörande fråga är att se till att de syriska barn som är på flykt kan få fortsätta sin skolgång i de länder som har tagit emot dem. Barn som lider av psykosociala problem ska också få stöd.

Trygghet på barnvänliga platser

UNICEF kommer att upprätta så kallade barnvänliga platser, där lärare, socialarbetare och annan personal kan ordna aktiviteter som kan hjälpa barn att bearbeta sina upplevelser. Vatten och sanitet är viktiga i de områden dit flyktingarna från Syrien har sökt sig, och hygienförpackningar kommer att distribueras till nyanlända familjer.

Mer pengar behövs

UNICEF vädjar till världssamfundet att bidra med 50 miljoner kronor för att kunna utföra hjälparbetet för Syriens barn.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen .

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.