Flooding-Zaatari-2_09.01.13-575x431.jpg

Svåra väderförhållanden i hela norra Jordanien – inklusive regn, snö och minusgrader – har kraftigt försämrat situationen för barnen i flyktinglägret Za'atari.

Skribent |

Publicerad |

2013 01 11

Uppdaterad |

2013 01 11

Svåra väderförhållanden i Jordanien försämrar situationen för barn som flytt Syrien

Svåra översvämningar har drabbat flyktinglägret Za'atari i norra Jordanien. Foto: © UNICEF

Za'atari har drabbats av ett flertal översvämningar som har dränkt tält och översvämmat lägrets dräneringssystem. Flera av UNICEFs " extra trygga och barnvänliga platser " har översvämmats och ett tält som användes för ensamkommande flyktingbarn har kollapsat. Djup lera gör det svårt för lastbilar med vatten och förnödenheter att nå lägret.

UNICEF arbetar, tillsammans med partners, dygnet runt för att försöka ge de drygt 55 000 flyktingarna i lägret tillgång till rent vatten, toaletter och duschar. Vidare samarbetar FNs flyktingorgan UNHCR med landets regering för att få dräneringen på plats igen och på så vis återuppbygga lägret.

Flooded-entrance-to-Zaatari-575x431.jpg
[caption id="attachment_10661" align="alignnone" width="575"]

UNICEFs personal i Jordanien har stora problem med att ta sig fram till lägret på grund av översvämningarna. Foto: © UNICEF

UNICEF har de senaste dagarna även distribuerat kaminer, varma kläder och liggunderlag att ersätta madrasser som dränkts av regnet.

– De närmaste 72 timmarna kommer att bli en tuff utmaning för oss. Vi måste göra vårt yttersta för att hjälpa alla barn och familjer i Za’atari med deras mest grundläggande behov, säger Dominique Hyde, talesperson för UNICEF i Jordanien.

Hyde tillägger att brist på finansiering har varit ett stort hinder.

– De resurser vi hade för 2012 har vi använt och ännu har vi inte fått några nya pengar för i år.

Den försämrade situationen i lägret kommer mitt i en fortsatt tillströmning av flyktingar från Syrien. Sedan början av januari har ytterligare närmare 10 000 flyktingar anlänt.

Du kan hjälpa barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Flooding-Zaatari_09.01.13-575x431.jpg
[caption id="attachment_10661" align="alignnone" width="575"]

Lägrets dräneringssystem har också översvämmats och lastbilar med vatten och förnödenheter har svårt att ta sig fram i all lera. Foto: © UNICEF

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.