Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023

Ett krig bortom

all brutalitet

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 15

Uppdaterad |

2024 03 15

3,7 miljoner barn i Sudan riskerar svält och död

För barnen i Sudan har livet förvandlats till en mardröm. Det brutala kriget har nu pågått i 11 månader och barnen betalar det högsta priset. Närmare 25 miljoner människor i Sudan är i behov av humanitär hjälp, varav 13,6 miljoner är barn. 4 miljoner barn är på flykt. Det är den största barnflyktingkrisen i världen.

De omfattande hälsoundersökningar som vi, tillsammans med våra partner, genomförde i februari visar på extremt höga nivåer av svårt undernärda barn, särskilt bland barnen som är på flykt. I februari bekräftade hälsoministeriet i Västra Darfur att 14 barn dött av undernäring i sina egna hem. Dessutom härjar sjukdomar som kolera, mässling och malaria. 

Flicka i famn - Sudan 2024
Två-åriga Aida äter nötkräm. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt.

2023 mötte vi rekordmånga barn i behov av behandling för den dödligaste formen av undernäring i områden som vi har tillgång till. Det finns tyvärr också platser som vi har svårt att nå fram till. I dessa områden kunde endast 37 procent av de, uppskattningsvis 120 000 barnen, som lider svår undernäring få den livräddande behandlingen de behövde. Detta var innan konflikten bröt ut i april.  

Det närmar sig ett år av krig. Ofattbara 3,7 miljoner barn behöver akut näringsstöd och nästan tre fjärdedelar av dem lever i områden som klassificeras som svårtillgängliga. Över hälften av dessa barn finns i Darfur, Khartoum och Kordofan, stora områden där hjälp måste levereras över konfliktlinjer eller gränser.  

Barn runt vatten - Sudan 2023
Barnen i en by i området Agig kan äntligen få njuta av rent vatten igen efter att UNICEF kunnat få ett solcellsdrivet vattenreningssystem på plats.

Detta gör UNICEF:

  •  Identifierar och hjälper barn och familjer i som riskerar undernäring. 

  • Levererar livräddande näring, förnödenheter, vaccin och rent vatten. 

  • Arbetar för att säkerställa obehindrad humanitär åtkomst till alla drabbade områden. 

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

UNICEFs globala chef Catherine Russell om den fruktansvärda situationen i Sudan och behovet av hjälp nu.

Mängder av barn och deras familjer behöver vår hjälp. Vi behöver nå ännu fler och vi behöver din hjälp. Vi gör allt i vår makt för att säkerhetsställa obehindrad humanitär åtkomst till alla drabbade områden.  

Tillsammans kan vi rädda barns liv.  

Barn i flyktingboende - Chad / Sudan 2023

Ge en katastrofgåva idag!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs katastrofarbete för barn världen över.

Ge som:

Dina 400 kronor kan rena upp till 42 905 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Megafon - UNICEF ungdomar - Tyskland 2023
Almedalen

UNICEF Sverige är i Almedalen för att se till att barns rättigheter blir en självklar del av den politiska debatten. Är du på plats? Kom förbi så ser vi hur vi kan hjälpas åt att sätta barn och ungas rättigheter på agendan.

U-report text 2024
Sverige

Den 3 maj 2024 lanserar vi U-Report i Sverige, ett verktyg som ska öka barn och ungas delaktighet och inflytande i frågor som är viktiga för dem. Den första enkäten handlar om gängkriminalitet.

Pojke bland rasmassor - Gaza - maj 2024
Gaza

Redan för flera månader sedan beskrev våra kollegor på plats Gaza som den värsta och farligaste platsen på jorden för barn. Sedan dess har det blivit värre. Mycket värre.