Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023

Ett krig bortom

all brutalitet

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Skribent |

Publicerad |

2024 03 15

Uppdaterad |

2024 03 15

3,7 miljoner barn i Sudan riskerar svält och död

För barnen i Sudan har livet förvandlats till en mardröm. Det brutala kriget har nu pågått i 11 månader och barnen betalar det högsta priset. Närmare 25 miljoner människor i Sudan är i behov av humanitär hjälp, varav 13,6 miljoner är barn. 4 miljoner barn är på flykt. Det är den största barnflyktingkrisen i världen.

De omfattande hälsoundersökningar som vi, tillsammans med våra partner, genomförde i februari visar på extremt höga nivåer av svårt undernärda barn, särskilt bland barnen som är på flykt. I februari bekräftade hälsoministeriet i Västra Darfur att 14 barn dött av undernäring i sina egna hem. Dessutom härjar sjukdomar som kolera, mässling och malaria. 

Flicka i famn - Sudan 2024
Två-åriga Aida äter nötkräm. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt.

2023 mötte vi rekordmånga barn i behov av behandling för den dödligaste formen av undernäring i områden som vi har tillgång till. Det finns tyvärr också platser som vi har svårt att nå fram till. I dessa områden kunde endast 37 procent av de, uppskattningsvis 120 000 barnen, som lider svår undernäring få den livräddande behandlingen de behövde. Detta var innan konflikten bröt ut i april.  

Det närmar sig ett år av krig. Ofattbara 3,7 miljoner barn behöver akut näringsstöd och nästan tre fjärdedelar av dem lever i områden som klassificeras som svårtillgängliga. Över hälften av dessa barn finns i Darfur, Khartoum och Kordofan, stora områden där hjälp måste levereras över konfliktlinjer eller gränser.  

Barn runt vatten - Sudan 2023
Barnen i en by i området Agig kan äntligen få njuta av rent vatten igen efter att UNICEF kunnat få ett solcellsdrivet vattenreningssystem på plats.

Detta gör UNICEF:

  •  Identifierar och hjälper barn och familjer i som riskerar undernäring. 

  • Levererar livräddande näring, förnödenheter, vaccin och rent vatten. 

  • Arbetar för att säkerställa obehindrad humanitär åtkomst till alla drabbade områden. 

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

UNICEFs globala chef Catherine Russell om den fruktansvärda situationen i Sudan och behovet av hjälp nu.

Mängder av barn och deras familjer behöver vår hjälp. Vi behöver nå ännu fler och vi behöver din hjälp. Vi gör allt i vår makt för att säkerhetsställa obehindrad humanitär åtkomst till alla drabbade områden.  

Tillsammans kan vi rädda barns liv.  

Barn i flyktingboende - Chad / Sudan 2023

Ge en katastrofgåva idag!

Gåvor via detta formulär är öronmärkta till UNICEFs katastrofarbete för barn världen över.

Ge som:

Dina 400 kronor kan rena upp till 42 905 liter vatten. Genom att bidra till UNICEFs arbete är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Barn med psykolog - Ukraina 2022
Sverige

Nyheter om konflikter, katastrofer och olyckor sprids snabbt. Barn kan få veta via äldre syskon, kompisar eller sociala medier – innan vi vuxna ens hunnit reagera. Detta kan skrämma och skapa oro hos barnet, eller väcka nyfikenhet. Du som vuxen kan hjälpa barnet att förstå och sätta saker i perspektiv.