Default hero image

Allt fler barn och unga drabbas av konflikten i Syrien. Nu vädjar UNICEF till världens länder, företag och privata givare om ytterligare 100 miljoner kronor för att kunna möta hjälpbehoven under det närmaste halvåret.

Skribent |

Publicerad |

2012 07 03

Uppdaterad |

2012 07 03

Flyktingkatastrofen i Syrien kräver snabbt ökade resurser

Redan nu är 86 000 syrier på flykt från sina hem. Hälften av dem är barn under 18 år. Många familjer flyr till grannländerna Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak. FN:s flyktingorgan UNHCR räknar med att antalet syriska flyktingar i området kommer att stiga till hela 185 000 människor innan december i år.

UNICEF finns på plats i angränsande länder och har kapacitet att nå alla 90 000 nödställda barn och unga som detta innebär. Familjerna kommer att vara i stort behov av skydd, skolgång, hälsovård, vaccineringar, rent vatten och sanitet.

16 500 får skolgång i Jordanien

UNICEF har hittills i år nått 30 000 barn på flykt i området. Bland annat har UNICEF, tack vare ett framgångsrikt samarbete med Jordaniens regering och Rädda Barnen, kunnat erbjuda 16 500 skolplatser till syriska barn som flytt med sina familjer till Jordanien.

I Libanon och Jordanien har UNICEF utbildat vårdpersonal och socialarbetare i hur de kan stödja krigsdrabbade barn och kvinnor. UNICEF med samarbetspartners har också öppnat flera center som tar emot utsatta barn. Där ordnar lärare, socialarbetare och annan personal aktiviteter för att barnen ska kunna bearbeta sina upplevelser.

Mer rent vatten behövs

I områden där flyktingar har samlats har UNICEF hjälpt till att hitta lösningar för att förbättra sanitet och distribuerat hygienförpackningar och vatten. Fram till och med juni i år hade 7000 syriska flyktingar nåtts av denna hjälp.

Med sommartemperaturerna ökar behovet av dricksvatten. Att lagra och transportera rent vatten är ett dyrt projekt. Det är bland annat inom området vatten och sanitet som det behövs mer pengar för att kunna finansiera ytterligare nödvändiga insatser.

Stöd UNICEFs arbete i katastrofer

UNICEF är redo att utöka insatserna för Syriens barn och unga. Men vi behöver mer resurser för att kunna hjälpa alla som flyr striderna. Hjälp barnen i Syrien och i andra krigs- och katastrofdrabbade områden genom att lämna ett bidrag till UNICEFs insatser. Eller genom att handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.