Default hero image

”Rött kort” till exploatering

av barn under fotbolls-VM

VM i Sydafrika handlar för de flesta om fotboll. För UNICEF handlar det i lika hög grad om att skydda landets barn mot sexuella övergrepp, människohandel och annan form av exploatering. Som ett led i det arbetet startar nu kampanjen ”Ge rött kort till övergrepp och exploatering av barn”.

Skribent |

Publicerad |

2010 06 10

Uppdaterad |

2010 06 10

”Rött kort” till exploatering av barn under fotbolls-VM

Barnsexturism förknippas kanske inte direkt med Sydafrika, men UNICEF fruktar att tusentals barn riskerar att bli utnyttjade under fotbolls-VM när så många fans samlas. Skolorna stänger under VM vilket innebär att många barn är ensamma under dagarna. Den utbredda fattigdomen innebär att många barnlever under svåra förhållanden och är mycket sårbara och utsatta,  intebara under VM. Landet har de högsta siffrorna i världen när det gäller sexuella övergrepp – och cirka 40 procent av offren är barn.

Tillsammans med Sydafrikas regering och andra organisationer har UNICEF nu ökat insatserna för att skydda barn och unga. För att skapa bestående förändring har straffen för utnyttjande av barn blivit strängare.

Informationskampanj

I samband med VM startar UNICEFs informationskampanj ”Ge rött kort till exploatering av barn!”. Sydafrikanske hotell, taxibilar och hyrbilar förses med röda kort som innehåller viktiga budskap om barns rättigheter och om hur exploatering av barn kan förhindras. Syftet är att öka kunskapen och förståelsen kring riskerna som barn utsätts för.

Turistindustri ger sig in i kampen

I går skrev de ledande företagen inom Sydafrikas turistnäringen under ett avtal som ska skydda barn mot sexturism. UNICEF hoppas att detta ska bli ett gott exempel för hela landet.

– Turistbranschens engagemang är avgörande för att vi ska ha möjlighet att stoppa sexuell exploatering av barn, säger Aida Girma, UNICEFs chef i Sydafrika. Om vi ska få stopp på exploateringen av barn är det nödvändigt att samarbeta för att visa världen att vi i Sydafrika har nolltolerans när det gäller våld och övergrepp mot barn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
Sverige

En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.

Almedalen_tisdagen-575x431.jpg
Almedalen

Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Trots regelbundna ändringar i sexualbrottslagstiftningen finns flera domar där det inte dömts till våldtäkt mot barn med hänvisning till barnets egen vilja, initiativ eller utseende. UNICEF Sverige anser att detta är helt oacceptabelt och lämnar idag in ett remissvar med krav på åtgärder.