Default hero image

Humanitär kris för

barnen i Gaza

Det pågående striderna i Gaza har gett upphov till en humanitär katastrof som drabbar barn och kvinnor hårdast. Det säger UNICEFs regionalchef i Mellanöstern,  Sigrid Kaag, i ett uttalande. Redan före kriget var situationen för befolkningen i Gaza mycket svår efter en 18 månader lång blockad, som inneburit att många familjers försörjningsmöjligheter försvunnit och att grundläggande service som hälsovård försämrats avsevärt.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 05

Uppdaterad |

2009 01 05

Humanitär kris för barnen i Gaza

Det pågående striderna i Gaza har gett upphov till en humanitär kris som drabbar barn och kvinnor hårdast. Det säger UNICEFs regionalchef i Mellanöstern,  Sigrid Kaag, i ett uttalande. Redan före kriget var situationen för befolkningen i Gaza mycket svår efter en 18 månader lång blockad, som inneburit att många familjers försörjningsmöjligheter försvunnit och att grundläggande service som hälsovård försämrats avsevärt.

- Detta är helt oacceptabelt. Barnen i Gaza förnekas sina grundläggande mänskliga rättigheter och våldsamheterna är en grov kränkning av barns rättigheter, säger Sigrid Kaag.

Många barn har dött

Barn utgör hälften av befolkningen i området och de löper störst risk att drabbas av såväl fysiska som psykiska skador av konflikten. Hittills har minst 70 palestinska barn dödats och minst 650 skadats. Hur många som förlorat sina föräldrar, hem eller inte får den vård de behöver är ännu inte klart, men de är många. UNICEF säger att intensiteten i det pågående kriget gör det omöjligt att ge dessa barn den hjälp de behöver just nu.

Totalt har runt 550 människor dödats och 2 800 skadats i konflikten. Runt 25 procent av offren beräknas vara civila.

UNICEF vädjar om en omedelbar vapenvila så att de humanitära hjälpinsatserna kan utökas och nå alla drabbade. UNICEF betonar vikten av att barns rättigheter respekteras och att barn får det skydd och den hjälp de desperat behöver och har rätt till.

UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag. Hjälp barn i Gaza. Skänk en gåva här!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.