Default hero image

UNICEF på plats

i Gaza

De israeliska flygattackerna mot Gaza fortsätter för tredje dagen i rad. Dödssiffran har stigit till över 300 döda palestinier. Samtidigt skjuter palestinska Hamas raketer mot Israel. Två israeler uppges ha dött och fem vara skadade. UNICEF är på plats och distribuerar katastrofhjälp.

Många barn har dött

I går eftermiddag (28/12) rapporterades att 20 barn och nio kvinnor har dött i attackerna mot Gaza. Flera barn dödades eller skadades när de var på väg till skolan i lördags. Nu är skolorna stängda tills vidare. Enligt den lokala organisationen PCHR är 130 barn skadade, många med livshotande skador.

Brist på vård och el

Sjukhusen i Gaza är överbelagda, det råder brist på läkare, mediciner, utrustning och sängplatser för att ta hand alla skadade. Det finns endast tillgång till elektricitet några timmar om dagen då strömförsörjningen är ransonerad i Gaza. Två vattenbrunnar har bombats vilket drabbar 20 000 människor i Jabalia och 10 000 människor i Gaza.

Vad gör UNICEF?

I söndags distribuerade UNICEF 355 förstahjälpen-lådor och 20 uppsättningar med syrgas- och operationsutrustning till Gaza. Ytterligare utrustning för katastrofhjälp, som ska räcka till 10 000 människor under tre månader, är på väg från Västbanken.

Katastrofplaner

UNICEF utvecklar en akut katastrofplan och en mer långsiktig planering för att kunna fortsätta att hjälpa de drabbade barnen och kvinnorna på bästa sätt.

Bland annat planeras för radiomeddelanden om var barn och deras familjer kan söka hjälp och hur de bäst skyddar sig under flyganfallen. I samarbete med den palestinska organisationen PCDCR kommer UNICEF också att utöka antalet psykosociala stödgrupper från 120 till 200.

UNICEFs budskap till stridande parter

UNICEF vill påminna stridande parter att de är skyldiga att ge barn skydd och humanitär hjälp enligt internationell lag. Barn är alltid särskilt utsatta i beväpnade konflikter och över halva Gazas befolkning är barn. Det är nödvändigt att humanitärt bistånd, inklusive mat, mediciner och sjukvårdsutrustning släpps in till Gaza för att möta de akuta behov som finns bland barn och kvinnor.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.