Default hero image

Den officiella vapenvilan mellan Hamas och Israel är inne på sin femte dag. Gaza är sönderbombat och den humanitära situationen är mycket svår. Amira 15 år överlevde, men förlorade sin pappa och två syskon.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 21

Uppdaterad |

2009 01 21

Skadan för Gazas barn uppenbar i första återhämtningsfasen

– Efter att hennes pappa och syskon dött lämnades hon ensam i tre dagar. Vi visste inte vilka som hade överlevt, ingen passerade vårt bostadsområde. Till slut hittade vi henne i grannens hus, berättar Amiras mamma.

Amira själv berättar om pappans sista ord:

– En kväll sa han att han ville sitta utanför huset med sina vänner och läsa Koranen. Han sa att då kunde vi sova lugnt och inte behöva vara rädda. Kort därefter slog en missil ner utanför huset, han och vännerna dog i explosionen.

Den tre veckor långa konflikten har resulterat i ett ödelagt Gaza – tusentals hus är jämnade med marken. Innan eldupphöret sökte runt 50 000 människor skydd i FN:s tillfälliga flyktingläger. Nu börjar folk söka upp sina förstörda hem.

Återhämtningen börjar

Patricia McPhillips är chef för UNICEFs verksamhet i de palestinska områdena. Hon berättar att UNICEF arbetar intensivt i den första återhämtningsfasen.

– Vi letar bland annat efter barn som har kommit bort från sina föräldrar. Vi kommer snart att bygga 30 center för barn och ungdomar, där de kan få hjälp och stöd under tiden som deras familjer försöker få ordning på tillvaron igen, säger Patricia McPhillips.

Hittills har det palestinska hälsoministeriet räknat till 1 314 döda palestinier och 5 450 skadade. Ytterligare dödsoffer kommer med största sannolikhet att upptäckas nästa vecka, då områden som ännu inte går att nå ska undersökas.

Det känslomässiga, materiella och kroppsliga pris som barnen har fått betala i denna konflikt är oändligt. Många barn ligger på sjukhusbritsar.

– Ärligt talat är situationen fruktansvärd. Det är första gången som vi får behandla den här typen av skador hos barn, säger kirurgen Imad Al Majdalawi, som jobbar på Shifa sjukhuset i Gaza.

Barnen drabbas värst

Många humanitära organisationer i Gaza koncentrerar sig på att erbjuda psykosocialt stöd till alla utsatta barn och familjer. Det är också väldigt angeläget att göra en snabb bedömning av vilka behov som finns och hur de kan tillgodoses.

UNICEFs lokala samarbetspartners har bland annat knackat dörr och hört sig för bland flyktingar i tillfälliga läger för att bedöma hjälpbehoven. Hembesöken kommer att fortsätta under de närmaste veckorna och månaderna.

– Behovet av psykosocialt stöd bemöter vi direkt. Vi har ett nätverk av rådgivare som är ute och möter människor. Vi arbetar också på att få igång undervisningen för barnen, säger Patricia McPhillips.

Förutom konfliktens omedelbara effekter kommer barn och ungdomar som Amira att fortsätta bära en tung börda under lång tid framöver.

– Det är inte rätt att barn ska falla offer, bara för att de bor i ett område med en politisk konflikt, säger Patricia McPhillips.

Läs tidigare nyheter om UNICEFs arbete i Gaza:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.